Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

M. Beblavý: Konečná podoba zákona o bankách sa bude schvaľovať v júli

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Po novom budú musieť banky dlžníkom umožniť splatiť bez pokuty aj časť úveru a nielen jeho celú výšku tak, ako to bolo doposiaľ.

Bratislava 18. júla (TASR) - Poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý sa s Ministerstvom financií (MF) SR dohodol na konečnej podobe novele zákona o bankách. Jej zámerom je podporiť práva a informovanosť ľudí splácajúcich hypotéky.

"Ide o novelu, ktorá bola na júnovej schôdzi NR SR posunutá do druhého čítania a ktorej záverečné schvaľovanie sa bude diať teraz, na júlovej schôdzi," informoval dnes TASR Beblavý.

V rámci dohody s rezortom financií sa majú opatrenia v zákone vzťahovať na všetky úvery zabezpečené nehnuteľnosťou. Nepôjde teda len o hypotéky, ale aj o úvery na bývanie.

Po novom budú musieť banky dlžníkom umožniť splatiť bez pokuty aj časť úveru a nielen jeho celú výšku tak, ako to bolo doposiaľ. "Banky budú musieť dať klientovi naozaj k dispozícii dva mesiace na rozhodnutie, či chce splatiť časť alebo celý úver a preniesť si ho do inej banky," upozornil Beblavý. Nebude tak už možné, aby banky skracovali tento čas napríklad o lehoty na spracovanie žiadosti.

Nový zákon takisto prikáže bankám, aby informácie o právach svojich klientov uviedli vo všeobecných obchodných podmienkach. Zvýši sa tým informovanosť záujemcov o úver. "Banky budú musieť klienta informovať o týchto právach a možnosti ich využiť bez pokuty a poplatku aj v oznámení, ktoré mu zasielajú dva mesiace pred refixáciou sadzby," dodal Beblavý.