Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

M. DRAGHI: Banková únia pravdepodobne začne fungovať až od roku 2014

Mario Draghi Foto: TASR/AP

Pripojil sa tak k ďalším finančníkom a ekonómom, podľa ktorých banková únia od budúceho roka fungovať nezačne.

Tokio 13. októbra (TASR) - Jednotný dohľad nad bankami eurozóny začne fungovať pravdepodobne až od roku 2014, a to aj v prípade, že by sa do konca tohto roka podarilo prijať potrebnú legislatívu. Povedal to prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Pripojil sa tak k ďalším finančníkom a ekonómom, podľa ktorých banková únia od budúceho roka fungovať nezačne.

Lídri eurozóny sa v princípe dohodli na potrebe vytvorenia bankovej únie v reakcii na dlhovú krízu eurozóny, ktorá zasiahla viaceré banky, zatiaľ sa však nezhodli na tom, čo všetko by mala zahŕňať a ako rýchlo by sa mala uviesť do činnosti. Európska komisia chce, aby jednotný dohľad nad bankami eurozóny začal fungovať od budúceho roka, avšak podľa Draghiho k 1. januáru fungovať podľa všetkého nezačne.

"Je pravdepodobné, že na prípravy na začatie fungovania (bankovej únie) bude potrebný ešte ďalší rok," dodal Draghi. Rovnaký názor zhruba pred dvomi týždňami prezentovalo Nemecko, podľa ktorého sa jednotný dohľad nad bankami eurozóny od budúceho roka zaviesť nepodarí. Draghiho vyhlásenie nasledovalo len pár dní po tom, ako povedal, že plánovaný jednotný bankový dohľad, ktorý bude zabezpečovať ECB, by sa mal pripraviť a začať fungovať čo najskôr.

"Je dôležité, aby pravidlá (vzťahujúce sa na bankovú úniu) vstúpili do platnosti k 1. januáru budúceho roka. To však neznamená, že tým začne fungovať aj samotný jednotný dohľad," povedal Draghi novinárom na tlačovej konferencii na okraj výročného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) v Tokiu. "Je možné, že tento proces si vyžiada ešte zhruba jeden rok," dodal.

ECB sama požaduje, aby mala viac času na prípravu. Člen Rady guvernérov Ewald Nowotny dal najavo, že Brusel by nemal tlačiť na čo najrýchlejšie spustenie dohľadu nad bankami zo strany ECB. Ako povedal, v prípade bankového dohľadu je kvalita dôležitejšia než čas.

"Cestovnú mapu pre bankovú úniu eurozóny sa do konca roka pravdepodobne podarí prijať," povedal Nowotny. "No dohľad nad bankami zo strany ECB v prvých šiestich mesiacoch budúceho roka fungovať nezačne," dodal.