Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

M. Draghi: ECB bude diskutovať o zmene menovej politiky až na jeseň

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi sa podpisuje na presnú kópiu novej 20 eurovej bankovky, archívne foto. Foto: TASR/AP

dľa Draghiho je naďalej potrebná vysoká úroveň akomodácie, aby podporila inflačné trendy.

Frankfurt nad Mohanom 20. júla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) dnes v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. Jej šéf Mario Draghi po dnešnom zasadnutí Rady guvernérov vyhlásil, že ECB bude prehodnocovať smerovanie menovej politiky na jeseň. Rada však jednohlasne rozhodla, že nestanoví presný dátum, kedy začne diskutovať o zmene nastavenia menovej politiky.

Podľa Draghiho je naďalej potrebná "vysoká úroveň akomodácie", aby podporila inflačné trendy. "Inflácia stále nie je tam, kde chceme, aby bola, alebo kde by mala byť," uviedol Draghi. Upozornil, že nič nesignalizuje zrýchľovanie tempa rastu spotrebiteľských cien. ECB síce verí, že tempo rastu cien sa dostane k inflačnému cieľu, "ale stále tam nie je".

Keďže inflácia sa už dávno nepohybuje okolo nuly a ekonomika eurozóny pokračuje v oživovaní, narastajú tiež tlaky na ECB, aby začala ukončovať svoje stimulačné opatrenia. Mnohí účastníci trhu dúfajú, že ECB čoskoro predloží plán, kedy a ako začne sprísňovať svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku.

Rada guvernérov ponechala na svojom dnešnom zasadnutí kľúčové úrokové sadzby na rekordných minimách. Dokonca si nechala otvorené dvere pre prípadné zvýšenie nákupu aktív, ak sa vyhliadky eurozóny zhoršia.

To znamená, že kľúčový úrok zostal na úrovni 0 % a depozitná sadzba na úrovni -0,40 %. ECB bude naďalej v rámci programu kvantitatívneho uvoľňovania mesačne nakupovať dlhopisy za 60 miliárd.

Vzhľadom na to, že minulý mesiac sa vyhliadky na sprísnenie menovej politiky zvýšili, dnešné rozhodnutie zrejme signalizuje, že akékoľvek zmeny budú prichádzať len pomaly a postupne. Pravdepodobne tak bude trvať niekoľko rokov, kým ECB prestane finančne podporovať ekonomiku eurozóny.