Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Draghi: Budeme pokračovať v extrémne uvoľnenej menovej politike

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Šéf Európskej centrálnej banky M. Draghi po skončení zasadnutia Rady guvernérov uviedol, že nediskutovali o postupnom ukončení programu nákupu cenných papierov.

Frankfurt nad Mohanom 20. októbra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) zatiaľ nevidí dôvod na zmenu svojej extrémne uvoľnenej menovej politiky. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Šéf ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Rady guvernérov uviedol, že Rada nediskutovala o postupnom ukončení programu nákupu cenných papierov. Potvrdil tiež pripravenosť banky pokračovať v extrémne uvoľnenej menovej politike, kým spotrebiteľské ceny nezačnú trvale rásť smerom k inflačnému cieľu. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.

Draghi naznačil, že ECB bude rozhodovať o budúcnosti programu nákupu cenných papierov v decembri, keď budú k dispozícii nové rastové a inflačné prognózy. Experti očakávajú, že banka potom predĺži platnosť programu, ktorý by sa podľa aktuálneho plánu mal skončiť v marci 2017. ECB v jeho rámci mesačne nakupuje dlhopisy v hodnote 80 miliárd eur. Cieľom programu je podpora inflácie a ekonomiky.

Rada guvernérov na svojom dnešnom zasadnutí ponechala kľúčový úrok na úrovni 0 %. Jednodňová refinančná sadzba zostala na úrovni 0,25 % a depozitná sadzba na úrovni -0,40 %. Rada guvernérov naďalej očakáva, že úrokové sadzby dlhší čas zostanú na aktuálne nízkych alebo dokonca nižších úrovniach a určite ešte dlho po ukončení programu nákupu cenných papierov.

ECB potvrdila, že v prípade potreby predĺži program nákupu cenných papierov. O jeho ukončení rozhodne až vtedy, keď bude vidieť trvalé približovanie tempa rastu spotrebiteľských cien k inflačnému cieľu. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.

Draghi uviedol, že ECB síce bude pokračovať v monetárnych stimuloch, ale vlády krajín eurozóny by mali výrazne zvýšiť svoje reformné snahy. Reformy podľa neho zvýšia produktivitu, zlepšia podnikateľské prostredie a podporia tvorbu pracovných miest.

"V prostredí akomodatívnej menovej politiky rýchla a efektívna implementácia štrukturálnych reforiem povedie nielen k vyššiemu trvalému rastu ekonomiky eurozóny, ale tiež zvýši odolnosť eurozóny voči globálnym šokom," uviedol Draghi.

Náhle ukončenie programu nákupu dlhopisov je podľa šéfa ECB "nepravdepodobné". Dodal, že Rada guvernérov zatiaľ nediskutovala ani o jeho postupnom ukončovaní.

To, čo ECB urobí v najbližších mesiacoch, bude vo veľkej miere závisieť od faktorov, na ktoré banka nemá vplyv, ako je napríklad prudkosť spomaľovania čínskej ekonomiky, vyhliadky cien ropy a dôsledky rozhodnutia Britov opustiť Európsku úniu (EÚ).