Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

M. DRAGHI: Ekonomika eurozóny ešte potrebuje monetárne stimuly

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi na tlačovej konferencii vo Franfurkte v Nemecku, 8. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka však mierne zmenila rétoriku, čo znamená, že sa už pomaly pripravuje na diskusiu o tom, kedy začne znižovať stimuly, aj keď sa podľa šéfa banky vyjadrení zjavne ešte nezačala.

Tallinn 8. júna (TASR) - Inflácia v eurozóne zostáva naďalej nízka, aj keď vyhliadky ekonomiky sa zlepšili. Preto sú naďalej potrebné monetárne stimuly, uviedol dnes šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

"Riziká ohrozujúce rastové vyhliadky považujeme za všeobecne vyvážené," povedal Draghi na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov. Zároveň tiež podložil aktualizované inflačné a konjunkturálne prognózy banky. "Rast ekonomiky sa však ešte len musí preniesť do vyššej inflačnej dynamiky. Základné inflačné indikátory zostávajú naďalej utlmené. Preto je stále potrebný veľmi vysoký stupeň monetárnej akomodácie."

Európska centrálna banka však mierne zmenila rétoriku, čo znamená, že sa už pomaly pripravuje na diskusiu o tom, kedy začne znižovať stimuly, aj keď sa podľa Draghiho vyjadrení zjavne ešte nezačala. "Musíme byť trpezliví," uviedol Draghi.

ECB dnes ponechala nezmenené kľúčové úrokové sadzby, rovnako ako program nákupu dlhopisov. Zo svojho vyhlásenia o menovej politike však odstránila poznámku, že sadzby by mohli v budúcnosti ešte klesnúť. Dôvodom podľa Draghiho bolo to, že zmizlo riziko deflácie a že predstavitelia banky sú optimistickejší ohľadom približovania tempa spotrebiteľských cien smerom k inflačnému cieľu. Zároveň však zdôraznil, že ECB musí pokračovať v stimuloch, aby pomohla ekonomike k plnému uzdraveniu.

Draghi tiež predložil aktualizované prognózy ECB. Banka je optimistickejšia ohľadom vývoja ekonomiky, výrazne však zhoršila svoje očakávania týkajúce sa vývoja spotrebiteľských cien.

ECB aktuálne počíta s tým, že spotrebiteľské ceny tento rok stúpnu o 1,5 %. Banka ešte v marci predpovedala zvýšenie o 1,7 %. V roku 2018 očakáva ECB infláciu na úrovni 1,3 % namiesto 1,6 % a v roku 2019 na úrovni 1,6 % namiesto 1,7 %. Hlavným dôvodom skresania inflačnej prognózy sú nízke ceny ropy.

Cieľom ECB je udržať v strednodobom horizonte medziročnú mieru inflácie tesne pod dvomi percentami. Dlhodobo nízky rast cien ohrozuje ekonomiku, keďže spotrebitelia a firmy odkladajú vyššie výdavky. V máji sa inflácia v eurozóne spomalila. Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat sa index spotrebiteľských cien medziročne zvýšil o 1,4 % po 1,9-% náraste v apríli.

ECB je, naopak, o niečo optimistickejšia než v marci ohľadom hospodárskych vyhliadok eurozóny. V prebiehajúcom roku počíta s nárastom ekonomiky o 1,9 % namiesto o 1,8 %. Budúcoročnú prognózu zvýšila na 1,8 % z 1,7 % a predpoveď pre rok 2019 na 1,7 % z 1,6 %.