Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

M. Draghi je presvedčený, že inflácia dosiahne inflačný cieľ

Na snímke guvernér Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Vyzval však na trpezlivosť. V tomto smere poukázal na výkyvy výmenného kurzu, ktorý je podľa neho zdrojom nestability.

Brusel 25. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia sa vráti na úroveň inflačného cieľa, je však potrebné byť trpezliví. Uviedol to dnes prezident ECB Mario Draghi.

"Celkovo sme stále viac presvedčení, že inflácia sa nakoniec zrýchli na úroveň v súlade s naším inflačným cieľom, zároveň však vieme, že aby sa to zrealizovalo, bude potrebné ešte pokračovať v rozsiahlych monetárnych stimuloch," povedal Draghi pred výborom Európskeho parlamentu pre ekonomické otázky.

Vzhľadom na to, že ekonomika eurozóny rastie 17. kvartál po sebe, očakáva sa, že ECB od budúceho roka obmedzí svoj program nákupu dlhopisov, a to aj vtedy, ak by inflácia zotrvala ešte nejaký čas pod inflačným cieľom banky.

Draghi však vyzval na trpezlivosť. V tomto smere poukázal na výkyvy výmenného kurzu, ktorý je podľa neho zdrojom nestability. "Čo sa týka vyhliadok inflácie v strednodobom horizonte, aj naďalej tu vidíme určité neistoty," povedal Draghi. "Najmä nedávne výkyvy výmenného kurzu predstavujú zdroj neistoty, je potrebné ich dôsledne monitorovať. Aj preto musíme byť trpezliví," dodal Draghi.