Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

M. DRAGHI: Monetráne stimuly v eurozóne sú naďalej potrebné

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Riziká ohrozujúce ekonomiku eurozóny sa v poslednom čase znížili a rast zostáva solídny v rozličných oblastiach ekonomiky rovnako ako vo väčšine štátov menovej únie.

Brusel 29. mája (TASR) - Podľa šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho je uvoľnená menová politika v eurozóne stále nevyhnutnosťou.

"Naďalej sme pevne presvedčení, že stále je potrebná mimoriadna miera monetárnej podpory, vrátane nášho usmerňovania očakávaní," uviedol Draghi dnes v Bruseli pred predstaviteľmi Európskeho parlamentu.

Usmerňovaním očakávaní (forward guidance) sa myslí riadenie očakávaní trhu ohľadom budúceho vývoja menovej politiky. ECB v poslednom čase neustále opakovala, že kľúčový úrok zostane na aktuálnej úrovni alebo bude nižší ešte dlho po skončení programu nákupu aktív. Niektorí experti predpokladajú, že ECB čoskoro zmení túto formuláciu.

Inflačné tlaky zostávajú slabé a rýchlosť zvyšovania miezd je nedostatočná, uviedol Draghi. Riziká ohrozujúce ekonomiku eurozóny sa v poslednom čase znížili a rast zostáva solídny v rozličných oblastiach ekonomiky rovnako ako vo väčšine štátov menovej únie. Na najbližšom zasadnutí Rady guvernérov ECB v polovici júna budú zverejnené nové prognózy rastu a inflácie.