Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

M. Draghi: Spomaľovanie ekonomiky eurozóny je len dočasné

Na archívnej snímke prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Inflácia sa podľa Draghiho bude postupne zvyšovať. ECB počíta so zrýchlením rastu miezd a zotavením cien výrobcov aj dovozných cien, čo bude podporovať akceleráciu tempa rastu spotrebiteľských cien.

Brusel 26. novembra (TASR) - Postupné spomaľovanie ekonomiky v eurozóne je do istej miery normálne a dočasné, povedal šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi v Európskom parlamente (EP). Inflácia by sa podľa neho mala v najbližších mesiacoch zrýchliť, takže ECB je presvedčená, že v decembri bude môcť ukončiť program nákupu aktív.

Postupné spomaľovanie expanzie ekonomiky je v priebehu času normálne, keďže tempo smeruje k svojmu dlhodobému rastovému potenciálu, uviedol Draghi. Priznal, že ekonomické údaje sú od septembra o niečo horšie, než sa očakávalo, a že zníženie dynamiky súvisí so slabším rastom obchodu.

Medzikvartálne tempo rastu ekonomiky eurozóny sa v 3. štvrťroku znížilo o polovicu na 0,2 %.

"Časť spomalenia je zrejme len dočasná," uviedol Draghi. Ako príklad uviedol normalizáciu produkcie v automobilovom priemysle, ktorá klesla z dôvodu prechodu na nové normy testovania emisií. Upozornil však na pretrvávanie rizík spojených s protekcionizmom, zraniteľnosťou rozvíjajúcich sa trhov a volatilitou na finančných trhoch.

Najdôležitejšie faktory podporujúce domáci dopyt pretrvávajú, uviedol Draghi.

Inflácia sa podľa Draghiho bude postupne zvyšovať. ECB počíta so zrýchlením rastu miezd a zotavením cien výrobcov aj dovozných cien, čo bude podporovať akceleráciu tempa rastu spotrebiteľských cien. "Celkovo aktuálne trendy potvrdzujú skoršie odhady Rady guvernérov týkajúce sa strednodobých inflačných vyhliadok," uviedol.

Silný domáci dopyt a zvyšovanie miezd naďalej podporujú presvedčenie ECB, že tempo rastu spotrebiteľských cien sa bude trvale približovať k inflačnému cieľu banky. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod 2 percentami. Tento vývoj podľa Draghiho umožní, aby ECB na konci roka ukončila program nákupu aktív.