Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

M. DZURINDA: Vláda nevie, čo so Slovenskom

Foto: TASR/Martin Baumann

Vláde zjavne chýba odvaha šetriť. V jednotlivých rezortoch priestor je, tvrdí Mikuláš Dzurinda.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Štátny rozpočet by nemal byť iba hrou čísel. Mal by byť nástrojom, ktorý bude s inými zákonmi formovať zmysluplnú hospodársku politiku. Návrh budúcoročného rozpočtu však ukazuje, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) nevie, čo so Slovenskom v najbližších rokoch. Kabinetu zároveň chýba odvaha zásadne šetriť. Myslí si to expredseda SDKÚ-DS a súčasný poslanec NR SR Mikuláš Dzurinda.

"Návrh rozpočtu svedčí o tom, že hospodárska politika vlády je nejasná, málo čitateľná až nečitateľná. Až sa tlačí povedať, že vláda nevie, čo v najbližších rokoch so Slovenskom," vyhlásil v pléne Dzurinda, ktorý sa pýta na víziu, projekt vlády Smeru-SD. Dzurinda by chcel vedieť, aké Slovensko chce súčasná garnitúra mať.

"Kľúčová otázka je, akú hospodársku politiku, akú víziu Slovenska, aký projekt, akú hospodársku politiku podporuje tento kľúčový zákon, štátny rozpočet, ktorý nie je len pre rok 2013, ale pre celé volebné obdobie. Tu mám problém, pretože takáto politika sa z tohto dokumentu vyčítať nedá," zdôraznil Dzurinda.

Podľa neho sa dá z návrhu rozpočtu vyrozumieť len to, že sa zvyšujú dane, znižuje sa pružnosť Zákonníka práve, že vláda chce zrušiť pluralitu zdravotného poistenia a tiež, že robí zásahy do druhého piliera. Dzurinda je presvedčený, že tieto opatrenia nezvyšujú atraktivitu slovenského podnikateľského prostredia.

"Neposilňujú konkurencieschopnosť Slovenska. Čo bude slovenskú ekonomiku ťahať v budúcich rokoch?" pýta sa expredseda SDKÚ-DS, ktorého zaujíma, čo bude Slovensko robiť, keď odídu automobilky a ďalší investori. Dzurinda okrem nečitateľnosti hospodárskej politiky vyčítal návrhu rozpočtu aj to, že v ňom chýba zásadné šetrenie. "Vláde zjavne chýba odvaha šetriť. V jednotlivých rezortoch priestor je," tvrdí Dzurinda, ktorý trvá na tom, že kabinetu chýba vízia, čo so Slovenskom.