Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

M. Kaliňák: Česi sú užitočným zdrojom informácií pre regióny v SR

Na snímke Michal Kaliňák (Hlas-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Štátny tajomník MIRRI v Prahe navštívil Ministerstvo pre miestny rozvoj ČR, kde rokoval s námestníkom ministra pre miestny rozvoj Radimom Sršňom.

Bratislava/Praha 30. januára (TASR) - Rokovania s českými partnermi sú inšpiráciou pri zvyšovaní kvality života ľudí v regiónoch v SR. Uviedol to po dvojdňovom rokovaní v Prahe štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Michal Kaliňák.

"Rokovania s našimi českými susedmi sú pre nás inšpiráciou a užitočným zdrojom informácií. Česko má bohaté skúsenosti s regionálnym rozvojom a množstvo úspešných projektov, ktoré nám poskytnú cenné poznatky pre náš vlastný rozvoj. Počas uplynulých dvoch dní sme s našimi českými partnermi prediskutovali viacero dôležitých tém, od cezhraničnej spolupráce, alternatívneho financovania regionálneho rozvoja až po fungovanie medzivládnej česko-slovenskej komisie. Rovnako sme komunikovali o tom, akým spôsobom nastaviť smart agendu pre bezpečnú samosprávu, s ktorou prichádzame aj na radu vlády pre prevenciu kriminality," povedal Kaliňák.

Štátny tajomník MIRRI v Prahe navštívil Ministerstvo pre miestny rozvoj ČR, kde rokoval s námestníkom ministra pre miestny rozvoj Radimom Sršňom. Súčasťou dvojdňových rokovaní bola aj návšteva spoločnosti Operátor ICT (OICT), ktorú zriadilo hlavné mesto Praha pre oblasť agendy Smart a hlavne spracovanie a vyhodnocovanie týchto dát. Spoločnosť OICT na stretnutí predstavila svoje najúspešnejšie smart projekty, dátovú platformu hlavného mesta Prahy aj možnú spoluprácu či transfer poznatkov a príkladov dobrej praxe.

"Ako veľmi prínosné hodnotím aj stretnutie na úrovni prvej podpredsedníčky českého parlamentu, ktorého témou bola najmä digitalizácia. Vypočuli sme si české riešenie mapovania obecnej infraštruktúry, ktoré je veľmi užitočné pre celú krajinu, ale aj jednotlivé kraje. Lepšie sa tak vypisujú dotácie pre rozvoj regiónov. Riešili sme spolu však aj prípravu a tvorbu legislatívy, ktorá má zásadný dosah na slovenské samosprávy. Opäť som zdôrazňoval náš prístup, že žiadne rozhodnutia nebudeme prijímať bez diskusie s nimi. Aj preto sme mali tiež rokovania na úrovni dvoch najväčších reprezentatívnych organizácií miest a obcí v Česku," doplnil Kaliňák.

"Verím, že všetko, čo počas uplynulých dvoch dní zaznelo, neostane iba v rokovacích miestnostiach, ale stane sa súčasťou riešení a rozhodnutí, ktoré nám pomôžu zvýšiť kvalitu života ľudí v regiónoch. S Českom máme dobre rozbehnutú spoluprácu a ďalšie spoločné stretnutia máme naplánované už na jar tohto roka," uzavrel štátny tajomník MIRRI.