Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

KALOUSEK: Česi musia preskúmať plusy a mínusy členstva v bankovej únii

Český minister financií Miroslav Kalousek Foto: TASR/AP

Šéf českého rezortu financií Miroslav Kalousek uviedol, že Česká republika nemala výhrady pri návrhu na posilnenie kapitálu Európskej investičnej banky o 10 miliárd eur.

Luxemburg 22. júna (TASR) - Český minister financií Miroslav Kalousek v rámci dnešných rokovaní ministrov financií EÚ (Ecofin) v Luxemburgu uviedol, že Česká republika chce byť opatrná a prezieravá najmä v oblasti, ktorá smeruje k vytvoreniu bankovej únie vo vnútri EÚ.

Kalousek priblížil, že na Ecofine sa diskusie ministrov zamerali predovšetkým na budúcotýždňový summit európskych lídrov, kde sa očakávajú intenzívne diskusie o snahe naštartovať európsky rast a tiež o snahe dôraznejšie integrovať európsky bankový sektor, vrátane jeho regulácií, poistiek a garancií.

Šéf českého rezortu financií uviedol, že ČR nemala výhrady pri návrhu na posilnenie kapitálu Európskej investičnej banky (EIB) o 10 miliárd eur, čo by EIB umožnilo zvýšiť svoju angažovanosť celkovo až o 60 miliárd euro.

"Podiel pre Českú republiku by bol 76 miliónov eur, čo znamená zvýšenie nášho kapitálu ako účastníka v EIB. Ja túto operáciu českej vláde odporučím, až budem mať mandát od premiéra," avizoval Kalousek.

Iný postoj zaujal v súvislosti s diskusiami o vytvorení bankovej únie, ktoré sú podľa neho zložité. Upozornil, že zrejme čoskoro dôjde k presunu rokovaní z technickej úrovne na úroveň politickú a k prezentácii výhrad jednotlivých členských štátov.

"Pre Českú republiku je mimoriadne citlivá otázka regulátorov z hostiteľských a domácich krajín v prípade materských a dcérskych spoločností," poznamenal Kalousek.

Dodal, že terajší návrh výrazne posilňuje regulátorov z domovských krajín na úkor ich dcérskych firiem v hostiteľských krajinách. Česká strana bude pritom žiadať vyvážené právomoci, čiže viac kompetencií v prospech domáceho regulátora.

Tu bude player


"Nemôžeme v tejto chvíli predvídať výsledok týchto diskusií alebo úspech dohody o bankovej únii. Bude to dlhá a zložitá diskusia a myslím si, že Česká republika musí pragmaticky a bez akýchkoľvek ideových predsudkov zvážiť všetky možné riziká," povedal Kalousek.

"Výsledok nie som schopný predvídať, ale obávam sa, že to skutočne môže byť cestou k tomu, že nebudú dodržiavané pravidlá jednotného trhu. Ak by v bankovej únii určitá časť krajín zostala vonku a druhá časť krajín by bola súčasťou bankovej únie, tak najmä na finančných trhoch by to znamenalo koniec jednotného bankového trhu EÚ. Toto vidím ako obrovské riziko," dodal Kalousek.