Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

M. Kazaks: ECB by sa nemala po júni v znižovaní sadzieb ponáhľať

Na archívnej snímke budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

To znamená, že s ďalšími krokmi po júnovej redukcii by mohla počkať, aby si vytvorila priestor na zhodnotenie situácie.

Portorož 16. mája (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) pravdepodobne zníži v júni úrokové sadzby, s celkovým uvoľňovaním menovej politiky sa však nemieni ponáhľať. To znamená, že s ďalšími krokmi po júnovej redukcii by mohla počkať, aby si vytvorila priestor na zhodnotenie situácie. Povedal to vo štvrtok na konferencii v slovinskom Portoroži guvernér lotyšskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Martinš Kazaks. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

ECB už takmer naisto prisľúbila zníženie úrokových sadzieb na nadchádzajúcom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 6. júna. Diskusie sa preto už posunuli ďalej a trhy momentálne riešia, kedy dôjde k ďalšej redukcii sadzieb a aké podmienky bude potrebné splniť, aby banka sadzby opäť znížila.

"Myslím si, že s opatrenejším postupom pri znižovaní úrokových sadzieb iba získame," povedal Kazaks v rozhovore pre agentúru Reuters na okraj konferencie. Dodal, že je ľahšie prijímať rozhodnutia, keď má banka k dispozícii nové ekonomické projekcie. Jún je však už takmer istý, keďže všetky požiadavky na takéto rozhodnutie boli splnené a ekonomika sa do veľkej miery vyvíja podľa očakávaní, uviedol Kazaks.

ECB zverejní nové ekonomické projekcie práve 6. júna a ďalšie potom v septembri a decembri. Júlové a októbrové zasadnutie by tak malo slúžiť bankárom na zhodnotenie vývoja situácie v porovnaní s ekonomickými projekciami. Kazaks v tejto súvislosti povedal, že k redukcii úrokových sadzieb počas takýchto zasadnutí by malo dôjsť iba vtedy, ak by bol ekonomický vývoj výrazne odlišný oproti výhľadu ECB. Ináč by banka mala radšej počkať.