Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

M. KIRCHRATHOVÁ: Slováci sú priekopníkmi v oblasti platieb kartami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čoraz väčšiu popularitu na Slovensku pritom získava využívanie bezkontaktných kariet.


Bratislava 7. februára (TASR) - Slováci patria medzi priekopníkov v oblasti platieb bankovými kartami spolu s Britániou, Českou republikou, Poľskom a škandinávskymi krajinami. Čoraz väčšiu popularitu na Slovensku pritom získava využívanie bezkontaktných kariet, a to predovšetkým v malých predajniach ako i v supermarketoch, na čerpacích staniciach, v reštauráciách a vo verejnej doprave. Uviedla to v rozhovore pre TASR Martina Kirchrathová, ktorá je generálnou riaditeľkou Ingenico Group pre Českú republiku a Slovensko.


-Spoločnosť, ktorú vediete, pôsobí v oblasti platobných riešení. Rastie na Slovensku počet vydaných platobných kariet? Koľko kariet v súčasnosti pripadá na jedného Slováka?-
Podľa posledných štatistík Slovenskej bankovej asociácie (SBA) vlani výrazne stúpol tak počet vydaných platobných kariet, ako i miest, ktoré tieto karty akceptujú. K 30. júnu minulého roka bolo na Slovensku vydaných 5.144.455 platobných kariet, čo znamená medziročný nárast o 5 %. K dnešnému dňu pripadá na jedného obyvateľa Slovenska približne jedna platobná karta, pričom 70 % týchto kariet je bezkontaktných. K 30. júnu minulého roka disponovali obchodníci na Slovensku 45.652 platobnými terminálmi. Počet POS terminálov tak medziročne stúpol o takmer 9 %. Vyše 71 % z týchto terminálov pritom umožňuje bezkontaktné platby. Tento podiel bude v budúcnosti rásť, aby pravdepodobne v priebehu dvoch rokov dosiahol 100 %.

-Možno pozorovať rastúci trend aj pri uskutočnených transakciách?-
Podľa štatistík bankovej asociácie sa v druhom kvartáli minulého roka cez POS terminály zrealizovalo viac ako 55,442 milióna transakcií. V porovnaní s rovnakým kvartálom roka 2014 išlo o takmer 14-% nárast. Očakávame, že tento rastúci trend bude pokračovať, keďže platby kartou ponúkajú zákazníkom jednoduchosť, bezpečnosť a rýchlosť.

-Možno teda konštatovať, že na Slovensku sú bezhotovostné platby čoraz obľúbenejšie. Prečo?-
Bezhotovostné platby sú stále populárnejšie, čo potvrdzujú aj najnovšie štatistiky, a to bez ohľadu na to, či ide o vydávanie platobných kariet, počet akceptačných miest či údaje o realizovaných transakciách. Bezkontaktné platby ako forma bezhotovostných platieb sa stali na Slovensku štandardom. Ich popularita rastie predovšetkým tak v malých predajniach ako i v supermarketoch, na čerpacích staniciach, v reštauráciách a vo verejnej doprave. Podľa štatistík SBA bolo bezkontaktných približne 42 % všetkých platieb realizovaných v roku 2015 na POS termináloch na Slovensku. Bezkontaktné platby prenikajú aj na nové segmenty trhu, ako je napríklad doprava či predajné automaty, čím sa zvyšujú možnosti i miera využitia tejto platobnej metódy.

-Čo ľudí motivuje využívať bezkontaktné technológie pri platení? Možno za tým hľadať aj to, že viaceré banky majú v súčasnosti nastavený systém odmeňovania za platbu kartou? Na druhej strane, dá sa skonštatovať, že bankám vďaka bezhotovostným platbám klesajú náklady na prácu s hotovosťou?-
Vysoká frekvencia využívania bezkontaktných platieb je spôsobená jednoducho tým, že veľké množstvo nákupov je za nízke sumy. Bezkontaktné platby sú populárne, pretože sú jednoduché, rýchle a relevantné, keďže veľká časť z takýchto platieb je nižšia ako 20 eur. Nejde tu iba o to, že banky motivujú svojich klientov k nákupom debetnými a kreditnými kartami zľavami u obchodných partnerov, vrátením určitej čiastky z nákupu, výhodnými spotrebiteľskými úvermi či inými promo akciami. Ide hlavne o to, že bezkontaktné karty si ľudia obľúbili vďaka ich praktickosti. Forma platenia "Tap and go" je jednoduchá a pohodlná. Ľudia okrem toho môžu použiť na platbu aj nálepky na svojich mobilných telefónoch, čo skracuje proces platenia. V súčasnosti sa väčšina obchodníkov svojich zákazníkov priamo opýta, či majú bezkontaktnú kartu, pretože vedia, že takto bude platba pre nich pohodlnejšia. Obchodníci preto chcú svojim klientom ponúknuť možnosť bezproblémového platenia. Banky sú, samozrejme, taktiež motivované vydávať bezkontaktné karty, alebo vytvárať digitálne peňaženky založené na bezkontaktných technológiách, pretože to zlepšuje imidž ich značky tým, že ponúkajú zákazníkom jednoduché a pohodlné možnosti platenia. Rovnako to umožňuje rozširovať ich portfólio bezhotovostných platieb. Súčasným trendom totiž je motivovať klientov, aby menej využívali hotovostné transakcie.

-Aká je v súčasnosti priemerná výška poplatkov za platobné operácie uskutočnené kartami?-
Na túto oblasť nemá Ingenico Group žiaden vplyv. Vždy ide o konkrétnu dohodu medzi obchodníkom a bankou. Ako súčasť všeobecného trendu vidíme pozitívny efekt nových úrovní poplatkov za akceptáciu kariet bankami v Európskej únii, ktoré začali platiť 9. decembra 2015. Tie stanovujú maximálne úrovne poplatkov pri platbách debetnými alebo kreditnými kartami. Je to dobrá správa pre obchodníkov.

-Kde najčastejšie ľudia platia kartami? Stále platí, že využívajú platby kartou viac občania žijúci v mestách?-
Slovensko sa v tomto podobá na ostatné európske krajiny. Využitie kariet je populárnejšie v mestách, najmä vo väčších, než na vidieku. Mestská populácia má viac skúseností s platbami kartou, dôveruje im a platbu kartou vníma ako cestu k urýchleniu nákupu a zjednodušeniu si života vo všeobecnosti. V malých mestách a na dedinách je využitie platobných kariet zákazníkmi podpriemerné, pričom aj obchodníci iba objavujú benefity, ktoré im plynú z akceptovania platobných kariet. Naopak, vo väčších mestách je akceptácia platobných kariet v maloobchode, na čerpacích staniciach a v iných tradičných segmentoch už samozrejmosťou. Platby kartou v súčasnosti expandujú do nových oblastí ekonomiky, teda na verejné úrady, do verejnej dopravy, do predajných automatov. V súčasnosti pracujeme na množstve projektov na Slovensku v týchto segmentoch.

-Aké rozdiely možno pozorovať v platobnom správaní ľudí žijúcich na Slovensku v porovnaní so zahraničím?-
Slováci patria medzi priekopníkov v oblasti platieb bankovými kartami spolu s Britániou, Českou republikou, Poľskom a škandinávskymi krajinami, a to najmä v oblasti bezkontaktných platieb. V mnohých ohľadoch je správanie slovenských držiteľov bankových kariet rovnaké ako v iných krajinách Európskej únie. Majú radi inovácie, sú pripravení vyskúšať nové technológie a veria v bezpečnosť bezhotovostných platieb. Napríklad, bezkontaktné platby boli nedávno predstavené aj pre predajné automaty Delikomat. Podobne ako v Českej republike, ľudia na Slovensku sa rýchlo adaptovali na novú možnosť platenia napríklad za svoju kávu a občerstvenie.

-Vidíte priestor na využitie platobných kariet mimo maloobchodu? Ak áno, v ktorých oblastiach?-
Jednoznačne áno. Túto ideu plne podporujeme. Pracujeme na mnohých projektoch, ktoré zahŕňajú akceptáciu platobných kariet samosprávnymi orgánmi. Napríklad, pri platení správnych poplatkov a kolkov, v službách verejnej dopravy za lístky a check-in služby, na parkoviskách, v parkovacích domoch a v predajných automatoch.

-Na čo by si mali dávať klienti pozor pri bezkontaktných platbách? Ako sú takéto platby chránené? Stali sa prípady, že klient sa dostal do debetu kvôli offline transakciám. Na čo by mal teda klient myslieť, keď uskutočňuje bezkontaktné platby pod 20 eur bez zadania PIN kódu?-
Bezkontaktné platby štandardu EMV sú rovnako bezpečné ako transakcie s využitím čipu a PIN kódu, pretože sú založené na rovnakých štandardoch. Navyše, hovoríme o nízkych sumách. Banky okrem toho zaviedli mechanizmus, vďaka ktorému sú náhodní držitelia kariet požiadaní o online autorizáciu aj v prípade bezkontaktnej platby pod 20 eur. Nad stanovenú hranicu výšky platby sa požaduje PIN. To zabezpečuje rovnakú bezpečnosť ako v prípade transakcií s využitím čipu a PIN kódu. Keď niekto stratí kartu, mal by okamžite kontaktovať vydávajúcu banku za účelom jej zablokovania. Toto pravidlo platí pre všetky typy kariet. S offline spracovaním kartových transakcií je potrebné počítať a mať povedomie o disponibilnom zostatku na účte, ku ktorému je karta viazaná.

Rozhovor s Martinou Kirchrathovou je súčasťou multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky, v rámci ktorého prináša TASR každý týždeň rozhovory, fotografie a videá osobností slovenského, európskeho i svetového politického, spoločenského, ekonomického, športového a kultúrneho života.