Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

M. Morháč: Vláda sa zaoberá otázkou podnikových štipendií

Martin Morháč, archívna snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Cieľom úvahy je, aby zo škôl odchádzali ľudia so znalosťami a skúsenosťami potrebnými na trhu práce.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Vláda sa zaoberá otázkou podnikových štipendií, aby firmy nadväzovali kontakty so študentmi už počas štúdia. Rovnako sa hľadajú kroky, ako podporiť vzdelávanie vnútri podniku. Pre TASR to uviedol člen platformy Industry 4UM Martin Morháč v reakcii na slová generálnej riaditeľky sekcie podnikateľského prostredia a inovácií rezortu hospodárstva Miriam Letašiovej o tom, že chcú zaviesť mechanizmy, aby motivovali súkromný sektor investovať do vzdelávania.

Napríklad Slovenská inovačná a energetická agentúra má program v oblasti inovácií vo firmách, buduje regionálne štruktúry a začína robiť silnú osvetu a vzdelávanie, dodal Morháč. V súvislosti s technologickým pokrokom sa dá povedať, že jedna škola na kariéru nebude stačiť a bude to len náročnejšie, povedal analytik platformy Martin Jesný. „Celý systém vzdelávania sa bude musieť do istej miery transformovať na celoživotný systém obnovovania a zvyšovania kvalifikácie,“ vysvetlil analytik.

Generálna riaditeľka Letašiová počas utorkového (20. 11.) predstavenia výsledkov prieskumu platformy o zmene prístupu firiem k aplikácii konceptu inovácií Industry 4.0 uviedla, že trhu práce a vzdelávania sa týka 14 z 35 opatrení vládneho Akčného plánu budovania inteligentného priemyslu SR a dôležitá je pre slovenský priemysel kvalifikovaná pracovná sila.

V súvislosti s motiváciou firiem a vzdelávaním povedala, že na to bude potrebná širšia diskusia za účasti viacerých ministerstiev, expertov a ďalších. „Skôr sme uvažovali o znovuoživení podnikových štipendií a o povinnej praxi, povedzme, vysokoškolských študentov. Aby študenti dokončili štúdium, neodchádzali do zahraničia, aby mohli pôsobiť vo firmách, kde budú pracovať,“ vysvetlila. Cieľom úvahy je, aby zo škôl odchádzali ľudia so znalosťami a skúsenosťami potrebnými na trhu práce, zdôraznila generálna riaditeľka.