Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Šéf eurparlamentu Schulz žiada odklad summitu k zmluve CETA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predseda Európskeho parlamentu M. Schulz predpokladá, že k podpisu dohody môže dôjsť o niečo neskôr, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Brusel/Štrasburg 25. októbra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes doobeda vyhlásil, že podľa neho tento týždeň k podpisu dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA) nedôjde. Zároveň predpokladá, že k podpisu dohody môže dôjsť o niečo neskôr, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Belgicko v pondelok (24.10.) oznámilo, že pre nesúhlasný postoj frankofónneho regiónu Valónsko nemôže podporiť obchodnú dohodu CETA, ktorá si na úrovni EÚ vyžaduje jednomyseľnosť všetkých 28 členských krajín.

"Nemyslím si, že by sa našlo riešenie ešte tento týždeň," uviedol Schulz pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Šéf europarlamentu zároveň vyhlásil, že treba odložiť na neskorší dátum summit EÚ-Kanada, ktorý bol naplánovaný v Bruseli na tento štvrtok (27.10.).

Schulz priznal, že úspech CETA závisí od dohody medzi belgickou federálnou vládou a regiónom Valónsko a hoci neverí, že sa dohodnú ešte tento týždeň, vyjadril nádej, že obe strany nakoniec dosiahnu potrebný kompromis.

Schulz nešetril optimizmom ani v pondelok, pričom hľadanie kompromisu s valónskou stranou má podľa neho aj širší európsky prínos. "Nie je tu nádej len pre CETA. Chystáme sa nájsť kompromis a riešenie problémov prednesené Valónmi, ktoré sú tiež otázkami mnohých občanov z celej Európy," uviedol predseda EP.