Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

M. Šefčovič bude diskutovať o energetike a boji proti zmenám podnebia

Slovák Maroš Šefčovič Foto: TASR/AP

V mene EK sa zúčastní na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Štrasburg/Brusel 17. januára (TASR) – O únijnom energetickom balíčku a boji proti zmenám podnebia bude s poprednými finančníkmi a politikmi diskutovať podpredseda Európskej komisie (EK) zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič. V mene EK sa zúčastní na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

"My sme predložili veľký balíček, ako poskytnúť čistú energiu všetkým Európanom. Týka sa to presne tých kľúčových tém, o ktorých sa bude v Davose diskutovať - o tom, ako zabezpečiť spravodlivejšiu globalizáciu, rýchlejší prienik inovácií do oblasti energetiky," uviedol Šefčovič.

V Davose sa pokúsi presvedčiť finančníkov, že boj proti zmenám podnebia môže byť zaujímavý aj z investičného hľadiska a prinášať zisk. "Chcem potvrdiť, že EÚ má záujem zostať globálnym lídrom v čistých technológiách a v boji proti klimatickým zmenám," dodal slovenský eurokomisár.

Na ekonomickom fóre mieni diskutovať aj o nových trendoch v automobilovom priemysle s dôrazom na technológie obmedzujúce emisie – hybridné vozidlá, elektromobily a autonómne riadené autá.

Šefčovič má naplánovaných viacero bilaterálnych rokovaní. Stretne sa s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom. Hlavnou témou stretnutia budú dodávky zemného plynu zo strednej Ázie a vyhodnotenie plánu dodať v roku 2020 po prvý raz kaspický plyn do Európy.

Svetové ekonomické fórum, ktoré sa dnes začalo, potrvá v Davose do piatka. Zúčastňuje sa na ňom približne 3000 politikov, finančníkov, podnikateľov, vedcov a aktivistov. Kľúčovou témou fóra sú problémy prispievajúce k rastu populizmu po celom svete, najmä rastúce príjmové rozdiely a technologický rozvoj, ktorý ovplyvňuje počet pracovných miest.