Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Ministri energetiky prijali balík Čistá energia pre všetkých

Maroš Šefčovič Foto: TASR/AP

Členské krajiny Európskej únie pozitívne prijali megabalík opatrení v oblasti energetiky, ktorý minulý týždeň prijala Európska komisia, uviedol podpredseda pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Brusel 5. decembra (TASR) - Členské krajiny Európskej únie pozitívne prijali megabalík opatrení v oblasti energetiky, ktorý minulý týždeň prijala Európska komisia (EK). Uviedol podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič po skončení zasadnutia Rady EÚ pre energetiku v Bruseli, ktorá sa naposledy konala pod vedením slovenského predsedníctva.



Šefčovič prítomným ministrom vysvetlil zámery a dopad širokého balíka opatrení v oblasti energetiky s názvom "Čistá energia pre všetkých", ktorý znamená ukončenie hĺbkovej reformy európskej energetiky.

Slovenský eurokomisár zároveň dodal, že bol to aj čas na bilancovanie úspechov slovenského predsedníctva v tejto oblasti, kde podľa neho zaznelo veľa pozitívnych slov. Ministri ocenili prínos slovenského predsedníctva pri ratifikácii Parížskej dohody, ale aj návrhy, ktoré majú šancu byť zakončené počas "slovenského semestra" - transparentnosť v oblasti medzivládnych kontraktov či smernica o bezpečnosti dodávok plynu.

"Väčšina ministrov sa vyjadrovala aj k balíku 'Čistá energia pre všetkých' a musím povedať, že som bol povzbudený pozitívnymi reakciami, ktoré som si vypočul," uviedol Šefčovič.

Zároveň priznal, že v prezentovanom megabalíku sú citlivé témy, ktoré bude treba riešiť do budúcna. Je to oblasť regulovaných cien energií (nesúhlas Maďarska) či pokračujúce využívanie technológií na ťažbu uhlia (problém pre Poľsko). Viaceré krajiny tiež poukázali, že lídri EÚ sa v roku 2014 dohodli na 27-percentnom strope pre energetickú efektívnosť a EK teraz navrhuje hranicu 30 percent.

Celkovo však podľa jeho slov energetický balík z dielne eurokomisie a aj v ňom stanovené ciele ako lepšia integrácia obnoviteľných zdrojov energie, nasmerovanie viac financií do oblasti energetickej efektívnosti či potreba pokroku v oblasti reformy obchodovania s elektrinou, boli Radou ministrov pozitívne vnímané.

"Moja výzva členským krajinám bola jasná. Teraz sú už všetky časti hĺbkovej energetickej reformy na stole a treba si vysúkať rukávy a začať intenzívne rokovať s Európskym parlamentom už na budúci rok, aby sme ešte počas obdobia tejto komisie (do konca roka 2019) videli, že všetky jej návrhy boli zrealizované a prijaté," povedal v závere Šefčovič.