Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: M. Šefčovič stále verí v možnú dohodu s Valónskom o CETA

Maroš Šefčovič Foto: TASR/AP

Obchodná dohoda s Kanadou je zatiaľ najkvalitnejšou dohodou tohto druhu akú kedy Európska únia pripravila. Uviedol dnes podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Brusel 24. októbra (TASR) - Obchodná dohoda s Kanadou (CETA) je zatiaľ najkvalitnejšou dohodou tohto druhu akú kedy Európska únia pripravila. Uviedol dnes pre TASR podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár je služobne najstarším členom exekutívy EÚ, pamätá si na obdobie, keď vyjednávačom pre CETA bol belgický eurokomisár Karel De Gucht, po ktorom túto agendu prevzala terajšia eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

"Ja si veľmi dobre pamätám, keď sme túto dohodu začali negociovať. Aké vysoké parametre na kvalitu dohôd boli kladené a ako zložito proces prebiehal a ako dlho to trvalo," uviedol Šefčovič. Zdôraznil, že v prípade tejto dohody sa EÚ naozaj stretla s dobrou vôľou a odozvou u kanadskej strany, čo ešte viac platilo po nástupe vlády Justina Trudeaua. Po jeho nástupe do funkcie sa mnohé otázky, ktoré boli dovtedy odkladané, podarilo rýchlo vyriešiť a na spokojnosť oboch strán.

Šefčovič v tejto súvislosti pripomenul, že EÚ má s Kanadou veľmi podobné názory na ochranu spotrebiteľov, na klimatické zmeny, ľudské práva, zastúpenie žien v politike a v rozhodujúcich orgánoch firiem, v otázke ochrany menšín a zhodu obe strany nachádzajú aj v mnohých medzinárodných diskusiách.



"Aj táto dohoda je tak kvalitná, že ak sa nám podarí tento proces dotiahnuť do konca, určite bude slúžiť ako návod pre mnohé iné dohody v tejto oblasti pre iné krajiny," zhodnotil situáciu.

Šefčovič upozornil, že nielen v rámci Európskej komisie, ale po summite 28 lídrov EÚ cítiť presvedčenie, že obchodná dohoda s Kanadou je najkvalitnejšou dohodou akú kedy EÚ vyrokovala. Vo všetkých bodoch - od oblasti ľudských práv a spotrebiteľov až po rozhodcovské mechanizmy v prípade investičných sporov a spoluprácu v oblasti ochrany životného prostredia a vysokých nárokov na kvalitu tovarov.

"Je veľký záujem, aby táto dohoda bola podpísaná," priznal Šefčovič. Pripomenul, že v tejto veci veľké úsilie vykonal belgický premiér aj ďalšie dva belgické regióny. "Momentálne ten problém stojí na tom, ako sa vzhľadom na vnútroštátnu legislatívu Belgicka postaví k tomu regionálny parlament Valónska," dodal.

Na otázku TASR nakoľko boli európske inštitúcie ústretové voči pochybnostiam valónskej strany, Šefčovič zdôraznil, že "bolo urobené maximum" pre to, aby sa všetky obavy valónskych poslancov rozptýlili. Priamu komunikáciu s nimi viedla Európska komisia, vedenie Európskej rady a tiež predseda Európskeho parlamentu a prirodzene kanadská vláda.

"Na všetky otázky, ktoré znepokojujú valónskych poslancov Európska komisia pripravila detailné odpovede. Verím, že do konca dnešného dňa sa podarí nájsť riešenie aj pre Valónsko tak, aby sa kanadsko-európsky summit mohol zrealizovať a aby sa podpísala dohoda, ktorá bude vzorom a návodom pre mnohé ďalšie dohody, ktoré EÚ chce so svojimi kľúčovými partnermi podpísať," uzavrel Šefčovič.

Viaceré diplomatické zdroje z prostredia EÚ však pripustili možnosť, že dohoda s Valónmi sa do dnešného večera nepodarí. Nemusí to však znamenať definitívny koniec obchodnej dohody s Kanadou, skôr odklad jej podpísania na nejaký neskorší termín a s tým súvisiace "nervózne rokovania" a pokúšanie trpezlivosti doteraz pokojnej Kanady. Podľa rovnakého zdroja však zároveň s tým utrpieť môže dôveryhodnosť EÚ uzatvárať medzinárodné obchodné zmluvy.