Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

ŠEFČOVIČ: Umelý ostrov v Severnom mori vyrobí energiu pre 80 mil. ľudí

Maroš Šefčovič. Foto: Youtube.com

Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič zároveň upozornil, že potenciál kombinácie veterných turbín a solárnych panelov je nesporný.

Brusel 24. marca (TASR) - Európa je o krok ďalej pri prechode na čistú energiu. Týmito slovami opísal podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič podpis o vzniku konzorcia, ktoré vybuduje umelý ostrov v strede Severného mora. Ten by mal zabezpečiť solárnu a veternú energiu až pre 80 miliónov Európanov.

Slovenský eurokomisár, ktorý bol vo štvrtok v mene exekutívy EÚ pri podpise dohody o zrode nového konzorcia, spresnil, že prevádzkovatelia prenosových sústav z Dánska, Holandska a Nemecka sa dohodli na "skutočne unikátnom projekte".

"Dohodli sa na vytvorení umelého ostrova, ktorý by sa mal stať srdcom nového veterného parku v Severnom mori a ktorý by mal v priebehu desiatich rokov vyrábať až 100 MW čistej veternej energie," upozornil Šefčovič. Podľa jeho slov ide o množstvo energie porovnateľné s polovičnou spotrebou energií Nemecka.

"Som veľmi rad, že Európska komisia môže tento projekt podporiť politicky, určite aj potrebnými regulačnými opatreniami tak, aby takýchto projektov v Európe bolo viac, aby sme mali čím viac čistej energie pre našich obyvateľov."

Dohodu podpísali prevádzkovatelia prenosových sústav z Dánska (Energinet.dk), Holandska (TenneT Netherlands) a Nemecka (TenneT Germany). Na základe ich dohody by v Severnom mori mala vyrásť sústava veterných turbín a solárnych panelov, ktorej centrom má byť umelo vytvorený ostrov s vlastným prístavom a pristávacou dráhou.

Sústava je naplánovaná na piesčine Dogger Bank (hĺbka vody len 16-36 metrov), asi 100 km od východného pobrežia Anglicka. Vyrobená energia bude pomocou podmorských káblov prepravená do Veľkej Británie, Nemecka, Dánska, Holandska, Belgicka a Nórska, odkiaľ bude prostredníctvom prenosových sústav distribuovaná na širší európsky trh.

Šefčovič upozornil, že potenciál kombinácie veterných turbín a solárnych panelov je nesporný. V lete vyprodukujú viac energie solárne panely, zatiaľ čo v zime, keď je menej slnečných dní, kľúčovú rolu zohrajú turbíny.

Projekt umelého energetického ostrova by mal byť dokončený v období rokov 2030 – 2050 a pomôže EÚ pri dosahovaní ambicióznych klimatických cieľov a znižovaní emisií oxidu uhličitého. Unikátny systém produkcie elektrickej energie zároveň posilní energetickú bezpečnosť EÚ a podporí jej ambície stať sa svetovým lídrom v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov.