Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

M. Zajac: Vítame rozhodnutie vlády zachovať asignáciu 2 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Asignácia je podľa predsedu demokratický, transparentný a pritom funkčný a efektívny nástroj, ktorým priamo občania slobodne rozhodujú, akú oblasť pomoci a aký subjekt chcú podporiť.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Mimovládne neziskové organizácie (MNO) privítali rozhodnutie vlády zachovať asignáciu 2 % v jej súčasnej podobe bez zmien. Uviedol to v pondelok predseda Komory MNO Marcel Zajac.

Asignácia je podľa predsedu demokratický, transparentný a pritom funkčný a efektívny nástroj, ktorým priamo občania slobodne rozhodujú, akú oblasť pomoci a aký subjekt chcú podporiť. "Väčšina financií z asignácie 2 % je využívaná v oblasti sociálnej a zdravotnej starostlivosti, ako aj v oblasti vzdelávania a kultúry, teda tam, kde štát často nedokáže efektívne zabezpečiť služby občanom vo svojej réžii. Chceme pomáhať a toto nám umožní v našej pomoci pokračovať," skonštatoval Zajac.

Taktiež ocenil, že si minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) sadol za rokovací stôl s MNO, vypočul si argumenty sociálnych a charitatívnych organizácií a nakoniec sa rozhodol systém asignácie zachovať. "Zachovanie status quo v tejto oblasti je jednoznačne víťazstvo pre tisíce občanov, ktorým dnes vďaka 2 % občianske subjekty poskytujú svoju pomoc a služby," vyhlásil predseda komory.

Tomáš v pondelok po rokovaní vlády potvrdil, že vo vládnej koalícii sa našlo riešenie, ktoré umožní v nasledujúcom roku vyplatenie skutočného 13. dôchodku a aj rodičovského dôchodku, a že nebude potrebné vstupovať do mechanizmu venovania 2 %.