Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

MACHYNA: Minimálna mzda nikdy neohrozila zamestnanosť

Emil Machyna Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vyjadrenia zamestnávateľov o zvýšení minimálnej mzdy sú podľa neho skôr politikou a vytĺkaním kapitálu.

Žilina 2. októbra (TASR) – Vyjadrenia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, že minimálna mzda poškodí mnohé podniky, vrátane zdravotníctva, považuje predseda Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna za nepravdivé. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Žiline.

"Zamestnávatelia si to predstavujú tak, že vôbec nebudú dvíhať mzdu a štát ju bude kompenzovať trebárs znižovaním odvodov. Nie je to možné, lebo v pomere sociálnych dávok na HDP sme v rámci OECD piaty od konca a v sociálnych dávkach tretí od konca. Môžeme byť na konci za Tureckom a Bulharskom, ale to nechcem a myslím si, že ani občania. Chcem, aby sme sa poučili, pozerali sa tam, kde sú na tom lepšie a išli tým smerom. Keď nám rastie produktivita, rentabilita a všetky finančné ukazovatele, nielen makroekonomické, ale aj podnikové, som presvedčený, že sa to musí premietnuť aj do rastu miezd," povedal predseda Rady OZ KOVO.

Na margo situácie v zdravotníctve podotkol, že lukratívne veci sa sprivatizovali a všetko nelukratívne ostalo v štátnych a fakultných nemocniciach. "Súkromné nemocnice nemôžu riešiť vlastný biznis len na úkor štátu. A som presvedčený, že všetci, ktorí vystúpili, že po zvýšení minimálnej mzdy skrachujú, tomu tak nie je a tie čísla sú nadnesené. Ozaj by bolo treba vidieť nielen ich účtovné závierky, ale celý konsolidovaný pohľad na ich spoločnosti. Aj v uzavretých cykloch, ako sú niektoré veľké finančné skupiny, vrátane zisku jednotlivých poisťovní," uviedol Machyna.

Vyjadrenia zamestnávateľov o zvýšení minimálnej mzdy sú podľa neho skôr politikou a vytĺkaním kapitálu. "Mrzí ma, že práve zamestnávatelia, ktorí mali používať ekonomické ukazovatele, používajú skôr politiku a svoje chcenie, ako spraviť ešte väčší biznis na úkor štátu. To znamená, na úkor zamestnancov a daňových poplatníkov. Dnes platia právnické osoby do štátneho rozpočtu menej ako fyzické osoby a ten podiel stále klesá. A sú tu zložitejšie veci ako je rast minimálnej mzdy, a to druhotná platobná neschopnosť, neplatenie záväzkov, likvidita spoločností. To sú oveľa rizikovejšie faktory ako otázka rastu minimálnej mzdy. Som presvedčený, že minimálna mzda nikdy neohrozila zamestnanosť, ani ekonomiku jednotlivých podnikov," dodal predseda Rady OZ KOVO.