Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

MACHYNA: Vzťah zamestnancov a zamestnávateľov by mal byť vyvážený

Na snímke protestný pochod a zhromaždenie Odborového združenia KOVO na podporu schválenia novely Zákonníka práce týkajúcej sa agentúrneho zamestnávania 27. januára 2015 v Bratislave. Na snímke vpravo predseda OZ KOVO Emil Machyna. Foto: TASR/Martin Baumann

OZ KOVO organizovalo protest v súvislosti s novelou Zákonníka práce týkajúcej sa agentúrneho zamestnávania, ktorú po jej schválení v Národnej rade SR vetoval prezident SR Andrej Kiska.

Bratislava 27. januára (TASR) – Vzťah zamestnancov a zamestnávateľov by mal byť vyvážený. Uviedol to dnes pre TASR pred Prezidentským palácom v rámci protestného zhromaždenia Odborového združenia (OZ) KOVO jeho predseda Emil Machyna. OZ dnešný protest organizovalo v súvislosti s novelou Zákonníka práce (ZP) týkajúcej sa agentúrneho zamestnávania, ktorú po jej schválení v Národnej rade SR vetoval prezident SR Andrej Kiska.

"Sme tu pred Prezidentským palácom preto, lebo chceme pána prezidenta upozorniť, že keď bude podpisovať takéto zákony, mal by komunikovať aj s nami. Nemal by počúvať len zamestnávateľov, hlavne o tom, že sa stratia pracovné miesta, keď sa zmenší flexibilita. Máme jednu z najväčších flexibilít v rámci Európy, či to niekto chce alebo nechce. Keby sa takto pracovalo v iných krajinách, tak by boli oveľa väčšie nepokoje ako u nás,"
zdôraznil Machyna. Na proteste sa podľa jeho odhadu zúčastnilo približne 400 odborárov.

Cieľom dnešného protestu je podľa neho snaha upozorniť, akým spôsobom sa správajú pracovné agentúry voči svojim zamestnancom, ako zneužívajú ich sociálne postavenie "len pre svoj osobný biznis".

"My chceme pracovné miesta, chceme, aby boli ľudia zamestnaní, ale slušné a dobré pracovné miesta, dobre zaplatené, v rámci dodržiavania všetkých pravidiel – Zákonníka práce, zákona o zamestnanosti, ale aj všetkých výhod, ktoré zamestnanec má mať. Nie to, aby bol zneužívaný, postavený do úlohy, že ak je sociálne odkázaný, tak musí prijať všetko a za hocijakých podmienok. To je základné upozornenie," dodal Machyna.

"Odborári majú právo demonštrovať, ale prezident SR Andrej Kiska sa usiluje chrániť pracovné miesta. Prezident je presvedčený, že zákony by sa mali prijímať uvážlivo a pracovné miesta treba chrániť, nie ohrozovať. Prezident zákon vrátil preto, že nikto neprerátal dopady zákona na zamestnanosť, čo je povinná súčasť každého návrhu zákona," zdôraznil v reakcii hovorca prezidenta SR Roman Krpelan.