Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maďari znížili DPH na výstavbu bytov, teraz majú nedostatok stavbárov

Ilustračné foto Foto: TASR

Poslanci maďarského parlamentu schválili vlani 15. decembra zníženie DPH pre výstavbu domov a bytov z 27 % na 5 %.

Budapešť 11. januára (TASR) - Po decembrovom znížení dane z pridanej hodnoty (DPH) pre výstavbu rodinných domov a bytov na 5 % majú teraz v Maďarsku problém s nedostatkom stavbárov. Podľa agentúry MTI stavebné firmy, ktoré stavajú rodinné domy, dostali už v januári toľko objednávok ako vlani za celý rok.

Predseda odboru ľahkých stavieb Celoštátneho zväzu podnikateľov v stavebníctve (ÉVOSZ) József Kárpáti pre MTI uviedol, že problémom je nedostatok montážnych čiat. Väčšina z nich v období krízy odišla totiž pracovať do zahraničia.

Najlepším rokom pre stavebné podniky bol 2009, kedy postavili 2200 domov ľahkej konštrukcie. Do uplynulého roka sa však počet objednávok prepadol na 100, povedal Kárpáti.

Poslanci maďarského parlamentu schválili vlani 15. decembra zníženie DPH pre výstavbu domov a bytov z 27 % na 5 %. Znížená DPH platí od začiatku tohto roka v prípade bytov s rozlohou najviac 150 štvorcových metrov (m2), ďalej v prípade rodinných domov s rozlohou obytnej plochy najviac 300 m2.

V zmysle schváleného zákona v prípade výstavby rodinného domu s vyššie uvedenou hranicou rozlohy nebude potrebné stavebné povolenie, bude stačiť iba oznámenie stavebnému úradu, čím odpadne aj povinnosť platiť príslušné poplatky.

Podľa ministra riadiaceho kabinetu úradu predsedu vlády Antala Rogána cieľom maďarskej vlády je dosiahnuť, aby každá maďarská rodina získala čo najlacnejšie vlastné bývanie.