Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Ekonomika

Maďarská centrálna banka znížila kľúčové úroky o 75 bázických bodov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Centrálna banka však opäť odolala tlaku vlády na výraznejšiu redukciu sadzieb na podporu ekonomiky.

Budapešť 19. decembra (TASR) - Maďarská centrálna banka na svojom poslednom zasadnutí v tomto roku znížila svoje úrokové sadzby o 75 bázických bodov. Ekonómovia takéto rozhodnutie očakávali, keďže inflácia v krajine sa spomaľuje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Menový výbor Maďarskej národnej banky (MNB) v utorok znížil základnú úrokovú sadzbu na 10,75 z 11,5 %, úrokovú sadzbu z kolateralizovaných úverov na 11,75 % z 12,5 % a z jednodňových vkladov na 9,75 % z 10,5 %.

Centrálna banka však opäť odolala tlaku vlády na výraznejšiu redukciu sadzieb na podporu ekonomiky.

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v novembri vzrástli medziročne o 7,9 %. To bolo najmenšie tempo ich rastu od januára 2022, ale zostalo výrazne nad strednodobým cieľom centrálnej banky na úrovni 3 %.

Banka predpokladá postupný pokles inflácie, pričom očakáva, že do konca roka 2023 dosiahne približne 7 % a do roku 2025 sa vráti do prijateľného rozpätia.

Pri pohľade do budúcnosti sa očakáva, že predstavitelia banky zachovajú súčasné tempo znižovania sadzieb vzhľadom na pretrvávajúce riziká hospodárskeho poklesu v krajine.