Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Maďarská firma predávala prifarbené bravčové mäso nielen do Švédska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kauza s prifarbeným mäsom vypukla aj na Slovensku, 25. októbra začal košický policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania spotrebiteľa.

Budapešť 6. novembra (TASR) – Maďarská spoločnosť Filetto predávala prifarbené bravčové mäso ako hovädzie nielen do Švédska. Falzifikát hovädzieho mäsa našiel maďarský Národný úrad bezpečnosti potravinového reťazca (Nébih) aj v maďarskom veľkoobchode, uviedol dnes maďarský denník Magyar Nemzet.

Nébih pri preverovaní nemenovaného maďarského veľkoobchodu na základe prepravných dokumentov spoločnosti Filetto našiel prifarbené bravčové mäso, ktoré bolo označené ako hovädzie, pričom ako krajinu pôvodu tovaru uvádzali Poľsko.

Úrad preveruje, kam sa ešte falošné hovädzie mohlo distribuovať, napísal Magyar Nemzet.

Švédske orgány zistili v polovici októbra, že maďarský podnik exportoval do Švédska niekoľko ton falošného hovädzieho mäsa. Pri preverení tovaru vysvitlo, že ide o lacnejšie bravčové mäso napustené farbivom.

Riaditeľ maďarského Úradu pre bezpečnosť potravín a krmiva György Pleva vtedy povedal, že preverili celý sortiment uvedenej firmy, a vyhlásil, že prifarbené bravčové mäso sa v Maďarsku zrejme nedostalo do obchodov. Zdôraznil, že je nebezpečné zameniť tieto mäsá. Ak sa totiž bravčové pripraví ako hovädzie, pri neúplnom prepečení môžu parazity nachádzajúce sa v bravčovom mäse spôsobiť konzumentom vážne ochorenia.

Kauza s prifarbeným mäsom vypukla aj na Slovensku, 25. októbra začal košický policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania spotrebiteľa. Distribútorská spoločnosť so sídlom v Košiciach totiž dodala 1. októbra na základe faktúry firme so sídlom v Bratislave mäso s označením Hovädzia sviečková 2/3 LBS o hmotnosti 418 kilogramov s dátumom spotreby do 14. septembra 2014 v sume 5821 eur s DPH. Na mäse bola uvedená zdravotná značka HU 574 EK.