Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maďarská opozícia nebola pripravená na skorý návrh rozpočtu

Ilustračné foto Foto: TASR - Ladislav Vallach

Maďarská vláda urobila nezvyčajný krok, keď návrh štátneho rozpočtu pre rok 2016 predložila parlamentu mimoriadne skoro a poslanci o ňom už v stredu (27.5.) začali aj diskutovať.

Budapešť 28. mája (TASR) - Maďarská vláda urobila nezvyčajný krok, keď návrh štátneho rozpočtu pre rok 2016 predložila parlamentu mimoriadne skoro a poslanci o ňom už v stredu (27.5.) začali aj diskutovať. Vyhlásil to dnes v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár, podľa ktorého vláda v otázke rozpočtu "hrá s otvorenými kartami", pričom opozícia je zaskočená.

Podľa spravodajského servera Vg.hu Lázár konštatoval, že plánom vlády je byť hotový s rozpočtom už pred letnými parlamentnými prázdninami. Rozpočet ráta s hospodárskym rastom vo výške 2,5 % HDP, okrem toho v ňom vláda zakomponovala aj zníženie deficitu pod 2 %, pripomenul.

Opozícia na tak skoré rokovanie o rozpočte nebola pripravená, nedokáže sa k nemu vecne vyjadriť, zhodnotil minister doterajšie prejavy opozičných poslancov k návrhu rozpočtu, o ktorom budú poslanci diskutovať celkom 30 hodín až do piatka.

Minister národného hospodárstva Mihály Varga dnes v parlamente povedal, že návrh rozpočtu je rozpočtom znižovania daní a rozvoja. Podľa opozície však ďalej prehĺbi chudobu. Opoziční politici poukazovali okrem iného na žalostný stav v oblasti zamestnávania či životnej úrovne.