Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Maďarskí socialisti vyčítajú vláde 27% DPH na potraviny

Ilustračné foto Foto: TASR - Ladislav Vallach

Zástupca parlamentnej frakcie MSZP Bertalan Tóth dnes vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI maďarskej vláde pripomenul, že SR sa pripravuje znížiť 20-% DPH na 10 % v prípade základných potravín.

Budapešť 28. mája (TASR) - Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) vyčíta vláde, že ľudia v obchodoch platia ešte stále najvyššiu daň z pridanej hodnoty v Európskej únii za potraviny. Zástupca parlamentnej frakcie MSZP Bertalan Tóth dnes vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI maďarskej vláde pripomenul, že SR sa pripravuje znížiť 20-% DPH na 10 % v prípade základných potravín.

Podľa vyjadrení Tótha Rumunsko od 1. júna zníži doterajšiu 24-% DPH na všetky potraviny na 9 %. MSZP požaduje, aby kabinet znížil DPH najdôležitejších potravín na 5 %.

Opozičný politik zdôraznil, že v rámci národného programu zvyšovania miezd bude nutné zvýšiť mzdy vo verejnej sfére o 50 %. Podotkol, že v čase vlády MSZP minimálna mzda bola nezdanená, pričom teraz je daň z príjmu fyzických osôb 15 %. Preto socialisti navrhujú jednocifernú sadzbu dane z príjmov pre najnižšiu kategóriu miezd.