Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maďarská centrálna banka znížila úrokovú sadzbu viac, než sa čakalo

Sídlo Maďarskej centrálnej banky v Budapešti. Foto: TASR/AP

Guvernér centrálnej banky György Matolcsy uviedol, že po dnešnom znížení plánuje banka udržať hlavnú úrokovú sadzbu na súčasnej úrovni do konca roku 2015.

Budapešť 22. júla (TASR) - Maďarská centrálna banka znížila hlavnú úrokovú sadzbu na nové historické minimum, pričom redukcia bola výraznejšia, než sa čakalo. Zároveň dodala, že ukončuje 2-ročný neprerušovaný cyklus uvoľňovania menovej politiky a sadzba by mala zostať na tejto úrovni do konca budúceho roka.

Cieľom je urýchlenie zotavovania ekonomiky a fakt, že spotrebiteľské ceny klesli v júni už tretí mesiac po sebe. Informovali o tom agentúra Bloomberg a portál RTTNews.

Maďarská národná banka znížila dnes hlavnú úrokovú sadzbu až o 20 bázických bodov na 2,10 %. Analytici pritom počítali s poklesom sadzby o 10 bázických bodov. Dnešný krok centrálnej banky predstavuje zníženie úrokovej sadzby už 24. mesiac po sebe. Prvýkrát začala banka systematicky znižovať sadzbu v auguste 2012, keď tá dosahovala 7 %.

Guvernér centrálnej banky György Matolcsy uviedol, že po dnešnom znížení plánuje banka udržať hlavnú úrokovú sadzbu na súčasnej úrovni do konca roku 2015. Vedenie banky predpokladá, že takáto úroveň sadzby by mala zaistiť dosiahnutie strednodobého inflačného cieľa, ktorý je na úrovni 3 %.

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku zaznamenali minulý mesiac medziročný pokles o 0,3 % po 0,1-% poklese v máji. Pokles zaznamenaný v máji bol rovnaký ako v apríli, keď ceny klesli medziročne prvýkrát od roku 1968.