Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarsko chce obyvateľom poskytovať komunálne služby a energiu

Ilustračné foto Foto: TASR - Roman Hanc

Maďarská vláda plánuje zaviesť nové modely fungovania služieb obyvateľstvu okrem uvedených oblastí aj vo vodohospodárstve, dodávke tepla a verejného stravovania.

Budapešť 10. februára (TASR) - Maďarská vláda chce dosiahnuť, aby poskytovanie takmer všetkých komunálnych služieb a energií obyvateľstvu mal za úlohu štát. Vyhlásil to dnes v juhomaďarskom meste Hódmezövásárhely minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Podľa agentúry MTI minister zdôraznil, že ak by v niektorých oblastiach prípadne zostali ako poskytovatelia služieb súkromné podniky, nebudú môcť vytvárať zisk.

V Maďarsku už v súčasnosti fungujú národné komunálne podniky dodávajúce obyvateľstvu zemný plyn, elektrinu, pracuje sa na príprave štátneho holdingu, ktorý bude spravovať nakladanie s komunálnym odpadom, čistenie komínov prevezme Úrad ochrany proti katastrofám a o zoštátnení podnikov na kontrolu výťahov už existuje nariadenie.

Lázár pred zhruba 150 poslucháčmi povedal, že vláda plánuje zaviesť nové modely fungovania služieb obyvateľstvu okrem uvedených oblastí aj vo vodohospodárstve, dodávke tepla a verejného stravovania. Podľa jeho slov tieto opatrenia ochránia ľudí pre tým, aby režijné náklady domácností enormne vzrástli. "Ak tieto služby budú dobre zorganizované, potom režijné náklady budú môcť ďalej klesnúť," dodal.