Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rukami podvodníkov s DPH prechádza v Maďarsku takmer 90 % cukru

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Okrem "vozenia" cukru za hranice údajným zákazníkom v SR páchatelia nakúpia cukor a vraj vo Vlčanoch v okrese Šaľa ho dajú prebaliť do kilogramových vrecúšok a bez DPH dovezú do Maďarska

Budapešť 13. januára (TASR) - Rukami podvodníkov s daňou z pridanej hodnoty prechádza v Maďarsku 80-90 % cukru, ktorý sa dostáva na pulty obchodov.

Vyhlásil to v rozhovore pre dnešné vydanie maďarského denníka Magyar Nemzet zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Magyar Cukor Zrt. László Hájos.

"Podvodníkom s DPH prevezenie nákladu cukru napríklad z Györu do najbližšej slovenskej obce a po papierovom fiktívnom odbavení návrat kamióna s nákladom do Maďarska prinesie pri zhruba 20.000 forintovom (66,8 eura) výdavku na pohonné látky zisk vo výške dvoch miliónov forintov," cituje denník Hájosa.

Podľa jeho slov cukor prešiel stovkami podnikov skupín podvodníkov, ktoré medzičasom boli zlikvidované a o ktorých príslušné orgány nemajú vedomosti, dodal zástupca cukrovarskej spoločnosti.

V roku 2011 odhalili maďarské orgány podvody s DPH v prípade tejto komodity v celkovej hodnote štyroch miliárd forintov a v roku 2013 v hodnote jednej miliardy forintov. Hájos v tejto súvislosti poznamenal, že objem podvodov s DPH s cukrom je v skutočnosti podstatne väčší.

Okrem "vozenia" cukru za hranice údajným slovenským zákazníkom využívajú páchatelia aj ďalší spôsob podvodu: nakúpia maďarský, slovenský, prípadne poľský cukor v balení po 50 kilogramov, v slovenských Vlčanoch v okrese Šaľa ho dajú prebaliť do kilogramových vrecúšok a bez DPH dovezú do Maďarska, spresnil Hájos.