Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Demonštranti dali maďarskej vláde pre plány zdaniť internet ultimátum

Proti zámeru maďarskej vlády zdaniť internet sa zhromaždili v nedeľu 26. októbra 2014 pred sídlom Ministerstva národného hospodárstva na budapeštianskom Námestí Józsefa Nádora tisíce Budapešťanov. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Daň by mali platiť poskytovatelia služieb a nemali by túto ťarchu prenášať na užívateľov.


Budapešť 26. októbra (TASR/Teraz.sk) - Ak maďarská vláda neodvolá do 48 hodín návrh na zdanenie internetu, demonštranti sa v utorok vrátia na budapeštianske Námestie Józsefa Nádora. Zaznelo to na dnešnom protestnom zhromaždení, kde sa zišlo približne 5000, podľa organizátorov vyše 10.000 odporcov avizovaného kroku vlády premiéra Viktora Orbána.

Hlavný organizátor Balázs Gulyás zdôraznil že nejde o stranícku demonštráciu, prítomných vyzval, aby nepropagovali žiadnu politickú stranu. Pripomenul, že v roku 2008 Fidesz ešte z opozície odmietal návrh na zdanenie internetu. Orbána označil za "digitálneho analfabeta".

"Fidesz chce obrať ľudí a zavádza aj vlastných voličov, pretože v roku 2008 boli aj oni proti zdaneniu internetu," zdôraznil hlavný organizátor.

Zhromaždení skandovali "Orbán zmizni!" Po prejave na protest proti zámerom vlády zdvihli účastníci demonštrácie svietiace mobilné telefóny, potom sa vydali na pochod pred sídlo vládnej strany Fidesz na Lendvayho ulici, kde zo starých počítačových komponentov a mobilov vytvorili symbolickú hrádzu proti "stupídnemu" zdaneniu internetu.

Budovu Ministerstva národného hospodárstva strážil dvojitý policajný kordón, v okolí námestia boli pripravené zásahové jednotky polície a desiatky policajných áut.

Viaceré médiá pripomínajú, že Gulyás bol podpredsedom Maďarskej socialistickej strany (MSZP) v budapeštianskej mestskej časti Józsefváros. Dnešnú demonštráciu zorganizoval na Facebooku v rámci skupiny Stotisíc ľudí proti internetovej dani, ktorá má vyše 208.000 priaznivcov.

Pri sídle Fideszu zasiahla proti demonštrantom polícia

Časť protestujúcich Maďarov proti zdaneniu internetu dnes večer v Budapešti poškodila bránu sídla vládnej strany Fidesz na Lendvayho ulici, rozbila niekoľko okien budovy a snažila sa dostať do areálu. Zásahová jednotka polície demonštrantov vytlačila.

Pri sídle Fideszu skupinka inzultovala redaktora komerčnej spravodajskej televízie Hír TV. Nadávali mu, bránili mu v práci a dokonca ho obliali vodou. Zhromaždenie sa skončilo po 20.00 h na Námestí hrdinov.

O téme bude parlament rokovať cez týždeň

Podľa návrhu daňových zákonov pre rok 2015, predloženého parlamentu v utorok 21. októbra, telekomunikačnú daň, ktorou sa doposiaľ zdaňovali telefonické hovory, SMS a MMS správy, rozšíria aj na internetové služby. Daň za každý začatý gigabajt prenesených dát bude v zmysle predloženého návrhu 150 forintov (49 centov). O návrhu má parlament rokovať už na budúci týždeň.

Proti zámeru maďarskej vlády zdaniť internet sa zhromaždili v nedeľu 26. októbra 2014 pred sídlom Ministerstva národného hospodárstva na budapeštianskom Námestí Józsefa Nádora tisíce Budapešťanov.
Foto: TASR/Ladislav Vallach
Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság dnes uviedlo, že za návrhom stojí priamo premiér Orbán, ktorý zo zdrojov získaných zo zdanenia internetu chce zvýšiť mzdy príslušníkov ozbrojených zložiek.

Vládny návrh kritizovala aj podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za digitálnu agendu Neelie Kroesová, ktoré na Twitteri povzbudila demonštrantov a zdieľala budapeštiansku výzvu na protestné zhromaždenie.

Daň by mali platiť poskytovatelia služieb a nemali by túto ťarchu prenášať na užívateľov. Kritici ale tvrdia, že poskytovatelia služieb nájdu spôsob, ako dajú zvýšené náklady zaplatiť odberateľom.

Maďarská socialistická strana (MSZP) vyzvala vládu, aby odvolala návrh na zdanenie internetu. Predseda MSZP a šéf parlamentnej frakcie socialistov József Tóbiás v piatok vyhlásil, že by skôr bolo potrebné rozvíjať prístup k internetu z predaja frekvencií a zo zdrojov Európskej únie.

Podľa Združenia informačných, telekomunikačných a elektrotechnických podnikov (IVSZ) návrh na zdanenie internetu ešte viac prehĺbi už aj tak hlbokú "digitálnu priepasť" v Maďarsku, skomplikuje situáciu všetkých maďarských podnikov a povedie k zvýšeniu cien internetových služieb.

IVSZ tvrdí, že zavedenie dane nezvýši príjmy štátu, ale obmedzí používanie internetu. "V období, keď internet je nielen nástrojom komunikácie, ale aj motorom rozvoja ekonomiky, Maďarsko z hľadiska využívania internetu a konkurencieschopnosti zaostáva v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami," uviedlo IVSZ.

Vláda od tohto opatrenia očakáva nárast príjmov štátu o 20 miliárd forintov (65,3 milióna eur), povedal štátny tajomník rezortu národného hospodárstva zodpovedný za štátny rozpočet Péter Benö Banai.

V maďarských médiách sa objavili názory z radov opozície, že v skutočnosti ide o manéver, ktorým vláda premiéra Viktora Orbána chce odviesť pozornosť verejnosti od nedávnej kauzy zákazu vstupu vysokých štátnych úradníkov na územie Spojených štátov kvôli korupcii.