Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maďarsko je pripravené na dodávky plynu na Ukrajinu

Na snímke maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi. Foto: TASR/Michal Svítok

János Martonyi na stretnutí zdôraznil, že ako susednú krajinu vnímajú v Maďarsku Ukrajinu ako významného partnera.

Budapešť 10. apríla (TASR) - Maďarsko je pripravené na dodávky plynu na Ukrajiny, technické predpoklady na to sú dané. V Budapešti to dnes uviedol šéf tamojšej diplomacie János Martonyi, ktorý prijal ukrajinského námestníka ministra zahraničných vecí Danyla Lubkivského.

Hostiteľ podľa komuniké, ktoré má k dispozícii tlačová agentúra MTI, ubezpečil hosťa pri tejto príležitosti o podpore zo strany Budapešti v otázke zachovania územnej celistvosti Ukrajiny.

János Martonyi na stretnutí zdôraznil, že ako susednú krajinu vnímajú v Maďarsku Ukrajinu ako významného partnera. Maďarská vláda podporuje úsilie vládneho kabinetu v Kyjeve o stabilizáciu situácie a zdôrazňuje, že vníma anexiu polostrova Krym ako nelegitímny a protiprávny krok, odznelo dnes v Budapešti.

Maďarský minister zahraničných vecí vyjadril znepokojenie v súvislosti s dianím na východe Ukrajiny uplynulých dní a poukazujúc na opakované stanovisko najvyšších predstaviteľov členských krajín Európskej únie podčiarkol: Prípadná ďalšia eskalácia konfliktu by mala vážne dôsledky aj z hľadiska vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou.