Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maďarské elektrárne sú schopné zabezpečiť jadrové palivo pre Paks

Foto: TASR/MTI

Správu zverejnil denník Népszabadság.

Budapešť 20. júna (TASR) - Maďarské elektrárne (MVM) sú schopné zabezpečiť dodávku jadrového paliva pre atómovú elektráreň v Paksi alternatívnou prepravnou trasou. Uviedli to dnes MVM pre denník Magyar Nemzet v reakcii na mediálnu správu o tom, že vlaky s jadrovým palivom z Ruska pre atómové elektrárne v súčasnosti nejazdia.

Správu zverejnil vo štvrtok denník Népszabadság, ktorému nemenovaný zdroj uviedol, že o probléme prepravy jadrového paliva rokovali v utorok (17. 6.) členovia parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť. Podľa Népszabadságu všetky atómové elektrárne regiónu, s výnimkou Rumunska, nakupujú jadrové palivo z Ruska.

Na schôdzi parlamentného výboru zaznelo, že vlaky nepremávajú pre ozbrojený konflikt a neistú mocenskú situáciu v regióne, na druhej strane však nie je problém, pretože všetky zainteresované krajiny - vrátane Ukrajiny - majú záujem o riešenie a už hľadajú alternatívne trasy.

"Ak sú pravdivé informácie médií, ktoré ale nemienime komentovať, elektráreň v Paksi je schopná zabezpečiť dovoz nového paliva alternatívnou trasou, prípadne zainteresovaním iných prepravcov," uviedli MVM, ktoré zdôraznili, že výroba elektriny založená na jadrovej energii posilňuje energetickú nezávislosť Maďarska a poskytuje významnú bezpečnosť v porovnaní so zemným plynom.

Magyar Nemzet, odvolávajúc sa na informácie MVM, dodal, že skladovanie vyhoreného paliva je v plnej miere zabezpečené a neovplyvňuje žiadnym spôsobom prevádzku elektrárne.