Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vládne nariadenie o znížení réžií domácnosti v Maďarsku dali na súd

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dodávatelia elektriny a plynu v Maďarsku takto protestujú proti rozhodnutiu kabinetu.

Budapešť 31. januára (TASR) - Dodávatelia elektriny a plynu v Maďarsku podali samostatné podnety na súd kvôli decembrovému nariadeniu vlády o 10-% znížení režijných nákladov domácností, informoval dnes maďarský denník Népszabadság.

Maďarská vláda 6. decembra 2012 nariadila, že od 1. januára 2013 ceny plynu, elektriny a dodávok tepla pre obyvateľstvo musia klesnúť o 10 %. Kabinet v decembri zriadil štvorčlennú komisiu na kontrolu plnenia nariadenia.

Predseda uvedenej komisie a štátny tajomník rezortu rozvoja zodpovedný za ceny energií János Fónagy pre denník povedal, že sa nečuduje, že dodávatelia takto protestujú proti rozhodnutiu kabinetu. "Vládu to ale neodrádza od toho, aby zvažovala ďalšie podobné kroky," konštatoval Fónagy.

Predseda nepopieral, že koncom minulého roka nebol čas na dôkladnú analýzu vplyvov rozhodnutia vlády a poznamenal, že teraz ju však urobia.

Vláda podľa jeho slov v súčasnosti zvažuje možnosti podobného zníženia cien vodného a stočného, pričom rozhodnutie by malo padnúť do konca polroka. Znížiť by sa tiež mohli ceny za odvoz odpadu a za čistenie komínov, dodal.

Podľa decembrového vyjadrenia hovorcu vlády Andrása Giró-Szásza podniky, ktoré sa zúčastnili privatizácie v roku 1995 v týchto sektoroch, v uplynulých 17 rokoch dosiahli priemerné zisky 20 %, takže ich investície sa 3,5-násobne vrátili. Ako dodal, v období rokov 2002-2010 cena plynu v Maďarsku vzrástla o vyše 200 %, cena elektriny o 100 % a maďarské rodiny ťažia ireálne vysoké režijné náklady. Priemer režijných nákladov rodín v európskych krajinách je zhruba na úrovni dvoch tretín maďarskej úrovne.