Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Proti zdaneniu internetu v Maďarsku sa zdvihla mohutná vlna protestov

Ilustračné foto Foto: TASR

Organizátori výzvy na nedeľňajší protest z Facebooku pripomínajú, že v roku 2008 vládna strana Fidesz deklarovala, že internet nebude zdanený.

Budapešť 22. októbra (TASR) - Mohutná vlna protestov verejnosti i odborníkov sa zdvihla v Maďarsku proti utorňajšiemu (21. 10.) vládnemu návrhu, aby sa telekomunikačná daň, ktorou dosiaľ zdaňovali telefonické hovory, SMS a MMS správy, rozšírila aj na internetové služby.

Na Facebooku sa organizuje protestné zhromaždenie, ktoré sa má konať v nedeľu (26. 10.) večer v Budapešti a do dnešného rána naň avizovalo účasť už 65.000 ľudí.

Vo vyhlásení Združenia informačných, telekomunikačných a elektrotechnických podnikov (IVSZ) sa uvádza, že návrh na zdanenie internetu ešte viac prehĺbi už aj tak hlbokú "digitálnu priepasť" v Maďarsku, skomplikuje situáciu všetkých maďarských podnikov a povedie k zvýšeniu cien internetových služieb.

Podľa IVSZ zavedenie dane nezvýši príjmy štátu, ale obmedzí používanie internetu. "V období, keď internet je nielen nástrojom komunikácie, ale aj motorom rozvoja ekonomiky, Maďarsko z hľadiska využívania internetu a konkurencieschopnosti zaostáva v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami," cituje webové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság z vyhlásenia IVSZ.

Organizátori výzvy na nedeľňajší protest z Facebooku pripomínajú, že v roku 2008 vládna strana Fidesz deklarovala, že internet nebude zdanený. Odporcovia tejto dane sa zídu pred budovou ministerstva národného hospodárstva a svoj protest prejavia svietiacim mobilným telefónom obráteným k nebu.

Proti návrhu zdanenia internetu sa doteraz ozvali opozičné strany Jobbik a Spolu-PM (Együtt-PM).

Návrh na zdanenie internetu je súčasťou daňových zákonov na rok 2015, ktorý predložil príslušný rezort parlamentu v utorok.

Daň za každý začatý gigabajt prenesených dát bude v zmysle návrhu 150 forintov, pričom v prípade fyzických osôb môže daň dosiahnuť mesačne najviac 700 forintov (2,28 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov. Daň budú platiť poskytovatelia služieb.

Vláda od tohto opatrenia očakáva nárast príjmov štátu o 20 miliárd forintov (65,3 milióna eur), povedal štátny tajomník rezortu národného hospodárstva zodpovedný za štátny rozpočet Péter Benö Banai.