Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Krajiny V4 sa dohodli na spolupráci v agrárnom výskume

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dohodu podpísali v Budapešti. Maďarský minister pôdohospodárstva pri tejto príležitosti zdôraznil, že dohoda má zaistiť kvalitu života a potravín.

Budapešť 9. novembra (TASR) - Dohodu o partnerskej spolupráci vo výskume a vedeckých činnostiach v oblasti pôdohospodárstva, potravinárstva a ochrany životného prostredia podpísali vo štvrtok v Budapešti predstavitelia agrárnych výskumných ústavov krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Maďarský minister pôdohospodárstva Sándor Fazekas pri tejto príležitosti zdôraznil, že dohoda má zaistiť kvalitu života a potravín, ale aj vysokú úroveň výskumu a výroby, ktorá je hodná krajín vyšehradského zoskupenia. Informovala o tom agentúra MTI.

"Musíme nájsť riešenia, ktoré napomôžu farmárom produkovať zdravé, kvalitné a prirodzené potraviny. To prispeje nielen k ochrane zdravia obyvateľstva, ale aj k zachovaniu hodnôt národných kuchýň," dodal Fazekas. Okrem bezpečnosti potravín treba podľa neho hľadať aj riešenia v oblasti klimatických zmien.

Riaditeľ maďarského Národného centra pre agrárny výskum a inováciu (NAIK) Csaba Gyuricza povedal, že na základe podpísanej dohody vznikne profesijná sieť. Jej cieľom bude zosúladiť výskumnú činnosť zúčastnených inštitútov s cieľom čo najlepšej prípravy stredoeurópskeho regiónu na globálne výzvy. Dohoda bola podpísaná v rámci súčasného maďarského predsedníctva V4.