Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarsko má dosť málo času presvedčiť v otázke Kohézneho fondu

Ministri financií EÚ v utorok rozhodli o zmrazení rozvojovej pomoci pre Maďarsko v celkovej výške 495 miliónov eur.

Budapešť 14. marca (TASR) – Maďarsko má relatívne málo času, aby pokročilo v záležitosti financií Kohézneho fondu. Môže však presvedčiť a dosiahnuť, že podpora z Európskej únie nebude zmrazená, vyhlásil dnes podpredseda maďarskej vlády Tibor Navracsics.

V maďarskej verejnoprávnej televízii M1 ráno vicepremiér pripomenul, že vláda berie na vedomie, že plán deficitu Maďarsko od vstupu do EÚ 1. mája 2004 neplnilo a zdôraznil, že v utorňajšom (13.3.) kroku únie sa "odzrkadľujú tak trošku aj nedostatky predchádzajúcich vlád".

"Teraz má vláda k dispozícii určité krátke časové obdobie, počas ktorého bude môcť presvedčiť úniu a dosiahnuť, aby neboli pozastavené financie z fondu EÚ," konštatoval.

Ministri financií EÚ v utorok rozhodli o zmrazení rozvojovej pomoci pre Maďarsko v celkovej výške 495 miliónov eur. Dôvodom je, že maďarská vláda nedokázala dostať pod kontrolu rozpočet krajiny. Ide o prvý prípad, keď EÚ zastavila nejakej členskej krajine eurofondy, ako trest za nedôslednosť fiškálnej politiky.

Komisia môže opäť uvoľniť fondy, keď sa presvedčí, že Budapešť splní svoje fiškálne ciele.