Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maďarsko navrhlo Rusku, aby uskladnilo plyn v jeho zásobníkoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Uviedol to dnes pre agentúru Reuters maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjartó. Maďarsko patrí medzi európske štáty, ktoré sú najviac závislé od dodávok plynu z Ruska.

Budapešť 13. januára (TASR) - Maďarsko navrhlo Rusku, aby uskladnilo v maďarských podzemných zásobníkoch viac plynu a zvýšilo tak bezpečnosť jeho dodávok. Uviedol to dnes pre agentúru Reuters maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjartó.

Maďarsko patrí medzi európske štáty, ktoré sú najviac závislé od dodávok plynu z Ruska. Budapešť sa po vlaňajšom zrušení projektu plynovodu Južný prúd snaží nájsť nové možnosti, ako si zabezpečiť dodávky komodity. Szijjartó tiež vyhlásil, že Maďarsko pri tomto procese očakáva pomoc a peniaze od Európskej únie (EÚ).

Szijjartó podľa vlastných slov navrhol ruskému ministrovi energetiky Alexandrovi Novakovi, že jeho krajina by mohla uskladniť viac plynu v maďarských podzemných zásobníkoch. Ruský energetický gigant Gazprom od minulého roka uskladnil v Maďarsku 700 miliónov kubických metrov (m3) plynu.

"Čím viac je tu uskladneného plynu, tým lepšie pre nás, a to ako z ekonomického hľadiska, tak z hľadiska energetickej bezpečnosti," povedal Szijjartó a dodal, že obe krajiny v tejto otázke zatiaľ neuzavreli žiadnu dohodu. Spresnil tiež, že Maďarsko nepredá ani jeden zo svojich podzemných zásobníkov Rusku.

Západní partneri však s čoraz väčším znepokojením sledujú "vychýlenie" maďarského premiéra Viktora Orbána na obežnú dráhu Kremľa, pričom dodávky energií v tom zohrávajú kľúčovú úlohu.

Orbán to ale popiera a tvrdí, že Maďarsko stojí na strane EÚ v otázke územnej celistvosti Ukrajiny a zároveň bráni vlastné ekonomické záujmy.