Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Maďarská vláda klame o raste zamestnanosti, tvrdí opozičná MSZP

Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Poslanec MSZP Sándor Burány poznamenal, že do kategórie zamestnaných KSH stále zaraďuje aj tých, ktorí pracujú v zahraničí či dokonca aj pracujúcich načierno.

Budapešť 3. januára (TASR) – Vláda Fideszu pri prevzatí moci v roku 2010 sľubovala vytvorenie jedného milióna pracovných miest v Maďarsku, teraz je už však zrejmé, že Orbánov kabinet zlyhal aj v oblasti zamestnanosti a používa zavádzajúce štatistické údaje. Týmito slovami reagovala dnes v Budapešti opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) na zverejnenie pozitívnych údajov Ústredného štatistického úradu (KSH) týkajúcich sa zamestnanosti.

Poslanec MSZP Sándor Burány vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI k údajom, podľa ktorých miera nezamestnanosti v Maďarsku za tri mesiace do konca novembra 2013 prudko klesla a dosiahla najnižšiu úroveň takmer za päť rokov, poznamenal, že do kategórie zamestnaných KSH stále zaraďuje aj tých, ktorí pracujú v zahraničí, zamestnancov na verejnoprospešných prácach, dokonca aj pracujúcich načierno.

"V Maďarsku pracuje v skutočnosti podstatne menej ľudí a podstatne viac ľudí žije horšie než pred štyrmi rokmi," konštatoval Burány. Podľa MSZP v podnikateľskej sfére od roku 2010 stratilo zamestnanie niekoľko desiatok tisíc ľudí, počet zamestnancov v Maďarsku každým rokom klesá, s výnimkou zamestnaných na verejnoprospešných prácach.

Podľa KSH sa nezamestnanosť v období od začiatku septembra do konca novembra 2013 znížila na 9,3 % z 9,8 % na konci septembra a tiež októbra. Analytici pritom očakávali, že počet ľudí bez práce sa ani v novembri nezmení a zostane na úrovni 9,8 %. Štatistický úrad zároveň zverejnil údaje o vývoji zamestnanosti, ktoré ukázali, že počet obyvateľov, ktorí majú prácu, v období september - november vzrástol medziročne o 2,2 % na 4,01 milióna ľudí.