Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maďarsko sprísni zákaz otvorenia obchodov v nedeľu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obchody môžu byť v nedeľu otvorené v adventnom období a v jednu voľne zvolenú nedeľu roka.


Budapešť 28. apríla (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu schválili dnes sprísnenie zákona, ktorým sa od 15. marca tohto roku zakazuje zamestnávať pracovníkov v obchodnom sektore počas nedieľ, informovala agentúra MTI.

Za novelu hlasovalo 133 poslancov, 37 bolo proti a jeden sa zdržal hlasovania. Podľa schválenej novely bude zákaz platiť už aj pre obchody v lokalitách, ktoré sú zapísané do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Vláda novelu zdôvodnila tým, že pôvodný zákon z hľadiska zákazu zamestnávania udelilo principiálne neopodstatnenú výnimku. V novele upravili možnosť otvorenia obchodov už od 4.30 namiesto doterajšej otváracej doby o 6.00 h. Ďalšou novinkou zákona je, že automaty na predaj tovaru môžu fungovať aj v nedeľu.

Pôvodný zákon schválili poslanci vlani 16. decembra. Výnimkou sú obchody s rozlohou do 200 metrov štvorcových, v ktorých však môžu pracovať iba majitelia, prípadne ich rodinní príslušníci. Obchody môžu byť v nedeľu otvorené v adventnom období a v jednu voľne zvolenú nedeľu roka.