Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maďarské orgány odhalili podvod s dovážaním cukru zo SR

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/František Iván

Odhalená sieť podnikov doviezla zo SR 50 000 ton cukru a 3 milióny litrov jedlého oleja.

Budapešť 17. januára (TASR) - Maďarské orgány odhalili sieť podnikov, ktoré dovážali zo Slovenska do Maďarska cukor a jedlý olej, a to v celkovej hodnote 12 miliárd forintov (39,9 milióna eur), pričom prostredníctvom tohto tovaru vykonali podvod na dani z pridanej hodnoty v hodnote 3,5 miliardy forintov. Informoval o tom dnes maďarský spravodajský server Origo.hu.

Sieť doviezla zo SR 50.000 ton cukru a 3 milióny litrov jedlého oleja. Podľa maďarského Národného úradu pre dane a clá (NAV) kontrolóri začali sledovať činnosť týchto podnikov zhruba pred rokom. Počas akcie preverovali kamióny prichádzajúce zo Slovenska a odhalili medzisklad, v ktorom našli dokumenty o fungovaní umelo vytvorenej siete.

Jeden z podnikov nakupoval cukor a olej, ktorý potom špekulatívne prechádzal dvoma maďarskými podnikmi a dostal sa do štyroch obchodných reťazcov.

NAV zablokoval časť financií, ktoré v rámci splatnosti reťazce ešte sieti dlžili, ako aj účty podvodníkov v rakúskych bankách. Colníci zhabali aj protihodnotu dodaného tovaru, päť nehnuteľností a šesť kamiónov.

Minulý týždeň boli v maďarských médiách zverejnené informácie, že rukami podvodníkov s DPH prechádza v Maďarsku 80-90 % cukru, ktorý sa dostáva na pulty obchodov.

(1 EUR = 300,55 HUF)