Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch potvrdila rating Maďarska na úrovni BB+

Foto: gazprom.com

Výhľad ratingov je stabilný.

Budapešť/Londýn 6. júna (TASR) - Agentúra Fitch Ratings potvrdila svoje hodnotenie úverovej bonity Maďarska. Informovala o tom Fitch.

Agentúra potvrdila rating Maďarska ako emitenta dlhodobých záväzkov v zahraničnej mene na úrovni BB+ a rating emitenta dlhodobých záväzkov v domácej mene na úrovni BBB-. Výhľad ratingov je stabilný. Fitch tiež potvrdila rating dlhodobých nezabezpečených prioritných dlhopisov Maďarska v zahraničnej a domácej mene na úrovni BB+ respektíve BBB-. Stropný rating krajiny zostáva na úrovni BBB a rating krátkodobých záväzkov v zahraničnej mene na úrovni B.

Verejný dlh krajiny vlani dosiahol 79,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je približne dvojnásobok v porovnaní s priemerom v krajinách s ratingmi na úrovni BB a BBB. Vysoký dlh je podľa Fitch najväčšou slabinou Maďarska z hľadiska hodnotenie úverovej bonity krajiny. Pomer verejného dlhu k výkonu ekonomiky sa v posledných rokoch príliš nezmenil, a to ani napriek rozsiahlej fiškálnej konsolidácii a zoštátneniu súkromných dôchodkových fondov.

Fitch očakáva, že pomer dlhu k HDP bude v strednodobom horizonte postupne klesať, keďže rozpočtové deficity zostávajú nízke a rast ekonomiky sa zrýchľuje. Agentúra tiež počíta s tým, že podiel dlhu denominovaného v zahraničných menách (aktuálne 41 %) sa bude tiež postupne znižovať, čo obmedzí riziká spojené s kolísaním výmenného kurzu forintu. Podľa základného scenára Fitch však verejný dlh Maďarska zostane nad úrovňou 70 % aj na konci tohto desaťročia.

Priemerné tempo rastu HDP Maďarska zostane pod priemerom krajín s ratingom na úrovni BB a BBB. Rast sa zrýchlil a nezamestnanosť klesla v roku 2013, čo spôsobilo, že Fitch zvýšila svoju prognózu rastu na rok 2014 na 2,7 %. Motorom rastu však doteraz bolo zvýšenie aktivity verejného sektora, čo vyvoláva pochybnosti o trvalosti oživenia ekonomiky.