Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maďarsko opäť zvyšuje niektoré dane, aby zaplátalo dieru v rozpočte

Foto: TASR/Ladislav Vallach

inister hospodárstva Mihály Varga vyhlásil, že predchádzajúce opatrenia, ktoré kabinet prijal začiatkom roka, nepriniesli do rozpočtu dostatok financií a Maďarsku hrozí, že nesplní fiškálne ciele.

Budapešť 17. júna (TASR) - Maďarská vláda zvyšuje daň z finančných transakcií a tiež poplatky v telekomunikačnom sektore, aby zaplátala dieru v rozpočte a udržala schodok verejných financií pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Informovala o tom agentúra Reuters.

Analytici odhadujú, že nové opatrenia prinesú do pokladnice tohto štátu zhruba 100 miliárd forintov (343,16 milióna eur).

Európska únia (EÚ) minulý mesiac oznámila, že plánuje ukončiť disciplinárne konanie proti Maďarsku za prekročenie povoleného deficitu, ktoré sa začalo ešte v roku 2004. Vláde v Budapešti sa už totiž podarilo stlačiť schodok pod 3 % HDP, a to práve vďaka zavedeniu tzv. krízovej dane pre veľké prosperujúce firmy a banky, za čo si Maďarsko vyslúžilo ostrú kritiku aj zo strany Bruselu.

Napriek tomu chce budapeštiansky kabinet opäť riešiť výpadok príjmov zvýšením týchto poplatkov. Presnejšie, daň z finančných transakcií sa zvýši na 0,6 % z doterajších 0,3 % a krízová daň pre telekomunikačný sektor vzrastie na 0,3 % z 0,2 %. Okrem toho Maďarsko zvýši aj dane z ťažby, čo sa dotkne energetickej skupiny MOL.

Minister hospodárstva Mihály Varga v tejto súvislosti vyhlásil, že predchádzajúce opatrenia, ktoré kabinet prijal začiatkom roka, nepriniesli do rozpočtu dostatok financií a Maďarsku hrozí, že nesplní fiškálne ciele.

Bankový sektor v Maďarsku pritom platí najvyššiu daň v rámci finančného sektora EÚ, čo sa negatívne odrazilo na hospodárskych výsledkoch peňažných ústavov v krajine aj napriek tomu, že väčšinu nákladov na túto daň preniesli na klientov.