Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maďarsko sa do eurozóny neponáhľa, vyhlásila vláda

Forint, ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Vo vyhlásení ministerstva jedinou výnimkou je, že maďarský forint nie je viazaný ku kurzu eura, čo je však v súlade so zámerom vlády.

Budapešť 28. júna (TASR) - Maďarská vláda sa ani naďalej nebude ponáhľať so vstupom do eurozóny, aj keď s výnimkou jedného kritéria plní všetky ostatné. Rezort hospodárstva a národná banka majú iný zámer, uviedlo dnes pre spravodajský server vg.hu ministerstvo hospodárstva (NGM).

"Inflácia je dlhodobo nízka, štátny dlh postupne klesá a nízky je aj deficit štátneho rozpočtu," píše sa vo vyhlásení ministerstva, podľa ktorého jedinou výnimkou je, že maďarský forint nie je viazaný ku kurzu eura, čo je však v súlade so zámerom vlády.

Minister národného hospodárstva Mihály Varga minulý týždeň povedal, že maďarská hospodárska politika sa nemôže vzdať dlhodobého zámeru, že sa raz niekedy pripojí k eurozóne, čo však nie je naliehavé. "Musíme počkať, čo sa stane v eurozóne, je zrejmé, že aj iné krajiny vyčkávajú," dodal.

Podľa vyjadrenia rezortu vo vyrovnaní sa s následkami krízy pomohla aj samostatná menová politika, ale aj nekonvenčná monetárna politika Maďarskej národnej banky (MNB), ktorá aplikovala viaceré nástroje v záujme zníženia zraniteľnosti ekonomiky a jej rastu.

"Vstup Maďarska do eurozóny bude aktuálnym, keď maďarské hospodárstvo sa priblíži k priemeru krajín eurouzóny, teda dôjde ku skutočnej konvergencii," zdôraznilo ministerstvo hospodárstva.

Vg.hu na základe údajov konvergencie, ktoré sú k dispozícii od roku 1995, ako aj vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) v uplynulých 20 rokoch, konštatoval, že k priblíženiu sa k priemeru výkonu ekonomiky Európskej únie potrebuje Maďarsko 25-30 rokov, ale aj v prípade rýchlejšieho rastu najmenej 20 rokov. Priemer eurozóny je mierne vyšší, takže tam bude potrebný ešte dlhší čas dobiehania.