Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Výrobné linky závodu Nokie z Komáromu presťahujú do Vietnamu

Foto: TASR/AP Photo

Medzi 1829 zamestnancami komáromského závodu, ktorý majú zatvoriť do konca novembra, je aj 680 občanov SR.

Budapešť 22. augusta (TASR) - Výrobné linky závodu Nokia zo severomaďarského Komáromu presťahujú do Vietnamu, uviedol dnes maďarský spravodajský server Napi.hu odvolávajúc sa na vietnamský server Vietnamnet.vn.

Americký softvérový koncern Microsoft, ktorý vlani odkúpil časť Nokie za 5,44 miliardy eur, plánuje výrobu smartfónov sčasti alebo úplne presťahovať do Vietnamu, napísal Vietnamnet.vn.

Podľa úradov provincie Bac Ninh Microsoft poslal príslušným vietnamským agentúram dokument, v ktorých sa píše o čiastočnom, prípadne úplnom zatvorení výrobných závodov v Maďarsku, ale aj dvoch závodov v Číne a Mexiku. Oficiálne však ešte sťahovanie výroby spoločnosť neoznámila.

Závod Nokie v provincii Bac Ninh rozšíria tak, aby bol schopný montáže telefónov už koncom augusta a do konca roka by chceli rozšíriť paletu vyrábaných prístrojov. Microsoft nechystá nákup nových výrobných liniek, ale existujúce chce presťahovať do Vietnamu. Tento proces sa už začal v máji, potrvá do februára 2015, píše Napi.hu.

Medzi 1829 zamestnancami komáromského závodu, ktorý majú zatvoriť do konca novembra, je aj 680 občanov SR.