Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarsko v rebríčku korupcie kleslo o sedem miest, tvrdí Transparency

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Najkorupčnejšou európskou krajinou je podľa Transparency International Bulharsko.

Budapešť 25. januára (TASR) - Maďarsko si na svetovom rebríčku vnímania korupcie, ktorý vypracovala organizácia Transparency International (TI), pohoršilo oproti vlaňajšku o sedem miest. Podľa agentúry MTI o tom dnes informoval v Budapešti výkonný riaditeľ TI Maďarsko József Péter Martin.

"Maďarsko získalo v rebríčku 48 bodov, o tri body menej než vlani. V rámci Európskej únie je Maďarsko z pohľadu korupcie na úrovni Rumunska, Grécka a Talianska. Spomedzi krajín EÚ je na tom horšie iba Bulharsko, ktoré je tak najkorupčnejšou európskou krajinou," povedal Martin.

Podotkol, že korupcia je aj v Maďarsku brzdou hospodárskeho rozvoja. "Konkurencieschopnosť Maďarska zaostáva nielen za členskými krajinami EÚ, ale postupne sa vzďaľuje aj od krajín regiónu. Dôvodom je nedostatočné fungovanie systému štátnych inštitúcií," zdôraznil.



"V uplynulých rokoch bolo niekoľko príkladov toho, že predstavitelia moci považujú verejné peniaze za svoje. Napríklad Maďarská národná banka (MNB) poskytla nadáciám takmer 267 miliárd forintov (861 miliónov eur) a vyše 100 miliárd forintov (322 miliónov eur) získali spoločnosti neznámych vlastníkov, zväčša zaregistrované v daňových rajoch, ktoré predávajú štátne dlhopisy mimoeurópskym záujemcom o maďarské občianstvo," povedal riaditeľ pre oblasť práva v TI Maďarsko Miklós Lipeti.

Zástupkyňa nórskeho veľvyslanca v Budapešti Kathrina Rambergová zdôraznila, že úsilie potlačiť korupciu je v demokracii veľmi dôležité. "Potrebujeme takých, čo upozornia na to, ak sa veci vyvíjajú zle. Nikdy nie je neskoro vyvíjať úsilie v tomto boji," dodala.

Maďarsko v uplynulých rokoch postupne klesalo na tomto rebríčku, v roku 2015 spadlo o tri miesta, obsadilo 50. priečku a v aktuálnom rebríčku so ziskom 48 bodov kleslo na 57. miesto. Slovensko je v rebríčku vnímania korupcie, ktorý hodnotí stav 176 krajín sveta v roku 2016, na 54. priečke.