Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarská vláda návrh na zdanenie internetu neodvolá

Demonštranti svietia mobilnými telefónmi počas protestého pochodu proti vládnemu návrhu zdaniť internet v Budapešti 28. októbra 2014, ktorého sa zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc Maďarov. Foto: TASR/AP

Šiestich výtržníkov, zadržaných v nedeľu večer v Budapešti maďarskou políciou po demonštrácii proti zdaneniu internetu, postavia v riadnom konaní pred súd.

Budapešť 29. októbra (TASR) - Maďarská vláda neodvolá svoj návrh na zdanenie internetu, vyhlásil dnes v maďarskej komerčnej televízii ATV poslanec Fideszu Szilárd Németh.

Proti návrhu protestovali v utorok v Budapešti a v iných maďarských mestách desaťtisíce Maďarov. Od nástupu vlády Fideszu v roku 2010 to boli najväčšie protivládne protesty.

Németh oznámil, že vláda nič nemení ani na pôvodnej miere zdanenia: daň za každý začatý gigabajt prenesených dát bude 150 forintov (49 centov).

Politik vládnej strany sa ďalej vyjadril, že daň budú platiť poskytovatelia služieb, a nie ľudia. "Zárukou je, že vláde sa aj v prípade bánk podarilo dosiahnuť, aby zvýšené náklady týkajúce sa zdanenia neboli prenesené na klientov," konštatoval.

Németh zopakoval, že financie získané z tejto dane kabinet nepoužije na zvýšenie miezd policajtov a vojakov, ale budú využité na spoluúčasť na získanie podpory z Európskej únie na rozvoj širokopásmového internetu v Maďarsku.

Výtržníkov zadržaných po nedeľnej demonštrácii postavia pred súd

Šiestich výtržníkov, zadržaných v nedeľu večer v Budapešti maďarskou políciou po demonštrácii proti zdaneniu internetu, postavia v riadnom konaní pred súd, informovala dnes agentúra MTI.

Extrémisti zaútočili na sídlo vládnej strany Fidesz na Lendvayho ulici a na budove spôsobili materiálne škody.

Peštiansky ústredný obvodný súd rozhodol, že prípad bude pojednávať v riadnom konaní, pretože k zrýchlenému konaniu, ako ho požadoval prokurátor, nie sú k dispozícii potrebné dôkazy. Spisy prípadu súd vrátil prokuratúre.

Prokuratúra hlavného mesta v utorok oznámila, že zo šiestich zadržaných jedného prepustili na slobodu a ostatných podozrivých postavia v zrýchlenom konaní pred súd za podozrenie zo spáchania trestného činu výtržnosti.

Polícia po incidente identifikovala skupinu zamaskovaných ľudí, ktorá v nedeľu po 20.00 h poškodila bránu, plot a žalúzie, rozbila niekoľko okien a niekoľkí z nich prenikli do dvora a vyliezli na terasu budovy Fideszu. Výtržníkov vo veku 19-35 rokov zadržali, vypočúvali ako podozrivých a vzali do väzby.

Organizátori protestu na Námestí hrdinov vyhlásili koniec zhromaždenia, potom však demonštranti prešli k sídlu Fideszu, kde hádzali na budovu staré počítačové komponenty vrátane obrazoviek, čím spôsobili materiálne škody. Niekoľko extrémistov fyzicky zaútočilo aj na televízne štáby.