Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Maďarsko žiada konanie voči Bulharsku pre zdraženie poplatku za plyn

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Bulharsko zvýšilo poplatok za tranzit plynu na jeseň, pričom faktúry so zvýšenou cenou prišli v utorok, čo môže viesť k nárastu cien plynu na maďarskom a srbskom trhu až o 30 %.

Budapešť 10. novembra (TASR) - Maďarský minister zodpovedný za záležitosti Európskej únie János Bóka v piatok vyzval Európsku komisiu, aby okamžite začala právne konanie voči Bulharsku. Súčasne Bruselu adresoval žiadosť, aby vyzval Sofiu na uplatnenie pôvodného poplatku za tranzit plynu. S odvolaním sa na server 444.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Server pripomína, že Bulharsko zvýšilo poplatok za tranzit plynu na jeseň, pričom faktúry so zvýšenou cenou prišli v utorok, čo môže viesť k nárastu cien plynu na maďarskom a srbskom trhu až o 30 %.

V prípade zamietnutia žiadosti je Maďarsko pripravené obrátiť sa do konca roka na Súdny dvor Európskej únie. "Prichádza zima, nie je čas čakať," napísal minister. Bulharský poplatok za energie je podľa Bóku v rozpore s právom EÚ, pretože je klasifikovaný ako clo alebo poplatok s rovnakým účinkom ako clo.