Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Maďarsko zmiernilo návrh novely zákonníka práce, odborárom to nestačí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Vláda chce okrem iného presadiť rozšírenie rámca ročných nadčasov z terajších 250 na 400 hodín. Odborári už minulý štvrtok (29.11.) avizovali celoštátnu protestnú akciu.

Budapešť 4. decembra (TASR) - Maďarskí odborári neodvolali demonštráciu avizovanú na sobotu 8. decembra ani po tom, čo vláda v utorok navrhla zmeny v pripravovanom návrhu novely zákonníka práce, informovala agentúra MTI.

Vláda chce okrem iného presadiť rozšírenie rámca ročných nadčasov z terajších 250 na 400 hodín. Odborári už minulý štvrtok (29.11.) avizovali celoštátnu protestnú akciu.

Jeden z predkladateľov návrhu, Lajos Kósa z vládnej strany Fidesz, v utorok oznámil, že parlamentu predloží návrh, ktorý sa od pôvodného líši vo viacerých bodoch. Zdôraznil, že novela sa dotýka výhradne zamestnancov, ktorí pracujú v nepravidelnom pracovnom čase. Kósa dodal, že ide o 10-15 percent všetkých zamestnancov. Politik Fideszu podotkol, že zmenu novely prerokoval s predstaviteľmi odborárskych zväzov.

Odborári vláde minulý týždeň vyčítali, že s nimi o tejto iniciatíve, ktorej presadenie by znamenalo "zásadnú zmenu pravidiel sveta práce", vôbec nerokovala. Návrh totiž parlamentu predložili ako individuálnu poslaneckú iniciatívu dvoch zákonodarcov.

Kósa na minulotýždňovej schôdzke s predstaviteľmi odborárov uviedol, že by súhlasil aj s tým, že nadčasy nad rámec 250 hodín by bolo možné nariadiť iba v prípade, ak sa o tom dohodnú v rámci kolektívneho vyjednávania. Súčasne odborárom priznal, že návrh by bol priaznivý pre nemecké firmy podnikajúce v Maďarsku. V utorok dodal, že odborári súhlasia s návrhmi, ktoré sa týkajú pracovníkov zamestnaných prostredníctvom agentúr.

Odborári zmeny návrhu novely označili za vcelku nedostatočné. Sobotňajšej demonštrácie zorganizovanej Združením maďarských odborárov (MSZSZ) sa pripojí aj združenie odborárskych zväzov Liga. V utorok o prípadnej účasti rozhodne ešte vedenie Celoštátnej federácie rád pracujúcich (MOSZ).

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)