Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Maďarsku prospel vstup do EÚ, zaostalo však pre nestabilnú ekonomiku

Maďarskí analytici podľa agentúry MTI vyjadrili presvedčenie, že Maďarsku vstup prospel.

Budapešť 30. apríla - Vstup Maďarska do Európskej únie bol z hľadiska hospodárstva výhodný, avšak chýbala stabilná hospodárska politika, kvôli čomu krajina zaostala v porovnaní so zvyškom Vyšehradskej štvorky. Zaznelo to dnes v Budapešti na konferencii zorganizovanej pri príležitosti desiateho výročia rozšírenia EÚ.

Maďarskí analytici podľa agentúry MTI vyjadrili presvedčenie, že Maďarsku vstup prospel. Člen Maďarskej akadémie vied a ekonóm László Csaba konštatoval, že Maďarsko neutrpelo vstupom do únie žiadne straty a dokonca nestratilo ani zo svojej suverenity.

Zsolt Darvas z budapeštianskej Korvínovej univerzity vyzdvihol inštitucionálny vývoj po rozšírení EÚ a dodal, že v rámci neho záviselo mnoho na tom, ako jednotlivé krajiny dokázali využiť dané možnosti.

Podľa jeho slov najväčším neúspechom Maďarska je odsúvanie vstupu do eurozóny. Pripomenul, že k menovej únii sa už pridalo Slovensko, ktoré má lepšie výsledky ekonomiky než Česko. "Slovensko má rýchlejší rast, nižšiu infláciu, lepšiu perspektívu hospodárstva, a to aj napriek tomu, že Česko dokázalo aj naďalej využiť slobodu kurzovej a monetárnej politiky," dodal Darvas.